Deşi mulţi producători de smartphone-uri au renunţat la suportul pentru cardurile de memorie, există încă suficiente modele de telefoane care oferă caracteristica (inclusiv Galaxy S9), iar aceste dispozitive sunt încă foarte populare şi necesare. Mulţi oameni cumpără carduri microSD ţinând cont de un singur aspect – capacitatea de stocare a acestora.
Sunt, însă, şi alţi factori importanţi de care ar trebui să ţineţi cont atunci când faceţi o astfel de achiziţie. Vă prezentăm, pe scurt, un ghid al cardurilor microSD.
Contează marca
Recent am schimbat de trei ori un card de memorie de 64 GB pe care l-am cumpărat împreună cu smartphone-ul. Am încercat să evit marca respectivă, deoarece ştiam că are probleme, dar nu am găsit la operatorul telecom de la care am achiziţionat telefonul, în ziua respectivă, un card de 64 de GB de la unul dintre producătorii mei preferaţi. Prefer Samsung, Lexar şi SanDisk. Evitaţi mărcile foarte ieftine sau necunoscute.
Diferenţa dintre microSDHC şi microSDXC
Cardurile microSD vin cu capacităţi de stocare diferite. Cele SD Standard Capacity (SDSC) au, în mod normal, între 1 MB şi 2 GB. Modelele SD High Capacity (SDHC) au capacitate de 2 – 32 GB. Cele SD Extended Capacity (SDXC) oferă capacitate de stocare de 32 GB – 2 TB.
Este posibil ca dispozitivul tău (de exemplu camera auto DVR) să nu suporte un card SDXC, aşa că înainte de a face o achiziţie este bine să verifici acest lucru în manualul de utilizare sau să cauţi această informaţie pe cutie. În general cardurile SDHC sunt suportate de toate dispozitivele actuale.
Viteza
Producătorii folosesc „clase de viteză” pentru a măsura vitezele de transfer oferite de un card microSD. Există patru clase diferite pentru cardurile obişnuite: 10, 6, 4 şi 2. Clasa 10 este cea mai rapidă, iar Clasa 2 cea mai înceată. Clasele 4 şi 6 sunt potrivite pentru majoritatea smartphone-urilor, tabletelor, camerelor digitale sau camerelor auto DVR. Clasa 10 este potrivită pentru dispozitivele care filmează la rezoluţie foarte înaltă şi care pot surprinde imagini în format .RAW. Cardurile de Clasa 2 ar cam trebui evitate în dispozitivele moderne. Astăzi până şi smartphone-urile ieftine pot filma la calitate Full HD.
Există şi două clase Ultra High Speed (UHS) – 1 şi 3 – mai scumpe şi care se adresează profesioniştilor care filmează la calitate 4K sau alte rezoluţii înalte. Acestea pot fi folosite în dispozitive cu suport pentru UHS.
Veţi descoperi poate prin casă carduri care nu au pe ele niciun simbol care să facă referire la viteză. Acestea sunt carduri microSD din Clasa 0, concepute înainte de a se introduce sistemul pentru măsurarea vitezelor. Cardurile din Clasa 0 msunt mai încete decât cele din Clasa 2.
Carduri speciale
Ca şi în alte domenii, chiar şi aici se inovează, iar unele companii oferă modele cu caracteristici suplimentare. Recent, Samsung a lansat gama Pro Endurance de microSD-uri optimizate pentru utilizare intensivă, în camere video auto sau echipamente pentru supraveghere video. Potrivit companiei, pe un card microSD Pro Endurance de 128GB se poate înregistra până la 43.800 de ore conţinut 1.080p filmat în modul loop, fără a risca pierderea integrităţii datelor, respectiv de 25 ori mai mult decât este posibil cu un card microSD obişnuit.
Cardurile Samsung Pro Endurance sunt rezistente la apă, temperaturi extreme, expunerea la câmpuri magnetice şi doze mari de raze X. Aceste carduri microSD pot fi folosite fără probleme şi în smartphone-uri sau tablete.