Apple are şansa să devină prima companie din lume cu o capitalizare de 1.000 de miliarde de dolari. Succesul organizaţiei se datorează produselor atractive lansate de-a lungul timpului, multe dintre ele cu caracteristici inovative. Deseori însă, aceste „inovaţii” nu au fost lucruri nemaivăzute şi nemaiauzite, aşa cum a susţinut Apple, ci versiuni modificate sau perfecţionate ale unor tehnologii disponibile deja pe piaţă.
Totodată, mulţi producători de terminale cu Android sunt criticaţi pentru că au lansat recent modele cu „breton”. „Au clonat iPhone X”, au spus mulţi, deşi acest artificiu de design a fost folosit prima dată pe Essential Phone. Chiar şi aşa, Apple a urmat de asemenea turma de multe ori, după cum vom vedea mai jos, chiar dacă nu imediat.
Vă prezentăm o serie de elemente copiate de Apple de la producătorii rivali de smartphone-uri cu Android şi nu numai:
Recunoaşterea facială. Face ID este un sistem de autentificare complex, care oferă un nivel ridicat de securitate şi nu are încă echivalent pe Android. Totuşi, deblocarea telefonului cu faţa nu este un concept nou. Prima tehnologie de recunoaştere facială care putea fi implementată în telefoane şi dispozitive PDA a fost anunţată în 2005 de către OMRON Corporation, o companie japoneză specializată în sisteme de automatizare. Funcţia Face Unlock a fost introdusă prima dată de Google în Android în 2011, odată cu versiunea 4.0 Ice Cream Sandwich, iar primul producător care a folosit-o pe un smartphone a fost Samsung.
Încărcarea wireless. Primul smartphone care a inclus această caracteristică a fost Nexus 4, lansat în 2012. Pe Smartphone-urile high-end ale unor producători, precum Samsung, aceasta este deja o dotare standard de câţiva ani.
Încărcarea rapidă a acumulatorului. Primele smartphone-uri din portofoliul Apple care au oferit această caracteristică au fost iPhone 8, iPhone 8 Plus şi iPhone X. Totuşi, funcţia nu este disponibilă cu încărcătorul din cutie. Tehnologia este disponibilă pe smartphone-urile cu Android de câţiva ani, iar fanii Apple au cerut-o mereu şi pe iPhone.
Eliminarea butonului Home. Până la iPhone X, toate smartphone-urile Apple au avut buton Home. Pe segmentul Android sunt disponibile de multă vreme smartphone-uri vârf de gamă care nu au acest element.
Display edge-to-edge. Steve Jobs şi-a dorit mereu ca iPhone să devină un telefon la care toată partea frontală este acoperită de display. Nu mai este mult până când Apple va găsi o modalitate prin care va elimina „bretonul” (poate se uită la acest model?) care găzduieşte sistemul Face ID. Totuşi, primele smartphone-uri cu raport screen-to-body mare au fost unele cu sistem de operare Android. Exemple sunt Sharp AQUOS Crystal (2014) şi Xiaomi Mi Mix (2016).
Stabilizare optică pe ambele camere din spate. Primul smartphone care a avut stabilizare optică pe ambele camere din sistemul dual de pe spate a fost Galaxy Note8. Caracteristica a fost preluată de Apple pentru iPhonbe X, dar nu a fost introdusă şi pe iPhone 8 Plus.
Display-urile AMOLED. Folosite multă vreme pe vârfurile de gamă cu Android, aceste ecrane au fost, în sfârşit, adoptate de Apple pe iPhone X. La lansarea smartphone-ului, în 2017, reprezentanţii Apple au lăudat caracteristicile tehnologiei: culorii vii, luminozitate ridicată, contrast foarte bun etc.
Primele telefoane cu ecrane AMOLED au fost Nokia N85 şi Samsung i7110, ambele anunţate în 2008. Primul smartphone cu Android şi ecran AMOLED al Samsung, companie asociată cel mai mult cu această tehnologie pentru display, a fost I7500, prezentat în 2009.
Rezistenţa la apă. Această caracteristică era folosită de multă vreme de producători precum Motorola sau Sony. Primul telefon cu Android din lume care a beneficiat de această caracteristică a fost Motorola Defy, lansat în 2010.
Pornirea ecranului prin apăsare. Aceasta este o caracteristică introdusă de Nokia în urmă cu mulţi ani pe smartphone-urile Lumia (funcţia Double tap to wake) şi preluată apoi de LG pe modelul G2 sub numele de Knock Knock. Inginerii Apple au fost nevoiţi să o împrumute pe iPhone X, deoarece telefonul nu mai are buton Home, iar accesarea butonului lateral de Power nu este întotdeauna facilă.
Ecranele de mari dimensiuni. Când Samsung a lansat primul Galaxy Note în 2011, cu ecran cu diagonala de 5,3 inci, criticii au spus că nimeni nu are nevoie de un display atât de mare pe un smartphone şi că această nouă categorie de produse, phablet-urile, nu va avea succes. De fapt, succesul a fost imediat. Între septembrie 2011 şi octombrie 2013, Samsung vânduse 50 de milioane de unităţi Note. Astăzi, telefoanele cu ecrane de mari dimensiuni reprezintă nişa de pe piaţa de smartphone-uri care înregistrează cea mai rapidă creştere. Apple a lansat primul său smartphone Plus, unul dintre cele două modele iPhone 6, în 2014. La anul, compania va lansa un smartphone cu display de 6,5 inci.