HMD Global a reuşit în doar un an să aducă Nokia pe locul al cincilea în topul celor mai bine vândute branduri de smartphone-uri din Europa, depăştind companii precum LG, HTC, Google sau OnePlus. Compania a ajuns pe această poziţie cu modele mai ieftine decât ale concurenţei, majoritatea oferind hardware de medie, toate însă bine construite şi cu actualizări software la zi. A venit momentul să vedem ce poate face „noul Nokia” şi pe piaţa de modele premium cu Nokia 8 Sirocco, de departe cel mai impresionant dispozitv pe care l-am întâlnit în gama de produse HMD Global.
Noul smartphone Nokia de top păstrează numele modelului de top de anul trecut, însă acesta este prezentat ca o versiune „de lux” a acestuia. Adevărul este că la nivel de hardware intern nu sunt foarte multe diferenţe, însă la exterior totul este nou-nouţ. Spre diferenţă de ceilalţi producători de smartphone-uri, care au ales să micşoreze marginile dispozitivelor pe toate părţile şi au început să integreze tot felul de ecrane mai înalte sau decupate, HMD Global a preferat să nu se îndepărteze de formatul de display 16:9. Marginile laterale ale acestuia sunt curbate, într-o manieră similară mai degrabă cu Galaxy S6 decât noile S8 sau S9 de la Samsung. Deasupra şi sub display avem margini negre destul de subţiri, acestea fiind însă mai mari faţă de ce primim de la cele mai recente smartphone-uri de pe piaţă.
Construcţia lui Nokia 8 Sirocco este realizată însă aproape complet din sticlă curbată. Partea din spate este „întreruptă” doar de modulul dual camera ieşit în relief şi „accesoriile” sale, adică un blitz dual-tone şi un microfon, cât şi de senzorul de amprentă, care se pierde pe spatele lucios, conturul său fiind greu de găsit de cele mai multe ori. Acest sandviş de panouri din sticlă are la mijloc o ramă metalică foarte subţire, probabil cea mai subţire din câte am văzut până în prezent.
Astfel, butoanele de pe patea din dreapta sunt la fel de groase precum rama, acestea fiind doar puţin ieşite în relief, însă uşor de apăsat şi găsit fără să te uiţi la ele. Pe partea din dreapta nu găsim decât un slot pentru cartela sim, foarte bine ascuns în rama metalică, în timp ce pe latarale de jos avem doar orificiile pentru microfon şi difuzor, cât şi un port USB Type-C. Întrucât telefonul nu include un jack pentru căşti, HMD a inclus în pachet o pereche de căşti Type-C.
Şi că tot a venit vorba despre accesorii, Nokia 8 Sirocco vine şi cu o husă semi-transparentă din plastic dur, care are menirea de a proteja spatele telefonului şi lateralele. Pe lângă faptul că pe capacul din spate se pot strânge foarte repede amprente şi praf (deşi nu aşa multe precum pe alte modele, deci HMD a folosit un tratament oleofobic pe ambele părţi), telefonul este unul dintre cele mai alunecoase lansate vreodată. Simpla poziţionare a lui pe o suprafaţă uşor înclinată poate duce la alunecare, să nu mai vorbim despre momentele în care s-ar putea mişca pe masă din cauza vibraţiilor de la alerte. Husa este absolut necesară în utilizarea lui Nokia 8 Sirocco, în cazul în care doriţi să evitaţi accidentele nedorite.
Ca aspect general, noul smartphone Nokia iese în evidenţă, datorită design-ului neobişnuit. Nu numai că avem de a face cu un smartphone de top cu display 16:9 în 2018, însă acesta este mai lat decât modelele din prezent, amintind puţin de design-ul modelului Passport de la BlackBerry din urmă cu câţiva ani. Faptul că ecranul este foarte curbat pe laterale adaugă o „aromă” de Samsung, în timp ce marginile metalice îl fac să stea foarte bine în mână, acestea fiind pronunţate şi aderente. Un alt aspect interesant este faptul că telefonul ar putea fi folosit cu o singură mână mult mai confortabil decât alte telefoane care pot părea mai mici datorită faptului că sunt mai înguste, dar au ecrane mai înalte. iPhone X-ul personal se dovedeşte a fi mult mai complicat de utilizat, chiar dacă în utilizare acesta pare puţin mai mic. Pe Nokia 8 Sirocco nu am avut probleme în accesarea părţii de sus a ecranului pentru accesarea funcţiilor rapide sau notificărilor. Din păcate, toate aceste elemente de design dau impresia unui smartphone din altă generaţie, lansat parcă în urmă cu unul sau doi ani.
Dispozitiv premium realizat din materiale de calitate
Inlcude husă în pachet
Snapdragon 835 este în continuare un chipset performant
Autonomie bună
Are încărcare wireless şi rezistenţă la apă
Camera foto este ţinută în spate de software
Nu are stabilizare optică
Nu are jack pentru căşti
Design-ul este puţin învechit