În timp ce alţi producători dezvoltă modele smartphone cu ecran pliabil, o nişă separată de produse care tind să elimine cu totul rama din jurul ecranului atrage atenţia prin rezultate remarcabile, Xiaomi Mi Mix, Essential Phone, iPhone X şi clonele sale, OPPO Find şi Vivo NEX fiind doar câteva dintre exemplele de succes.
Dezasamblat până la ultima componentă, Vivo NEX confirmă aşteptările privind complexitatea mărită a designului, cu efect direct asupra costurilor de fabricaţie. De altfel Versiunea NEX S de 128 GB costă echivalentul a 702 dolari, iar cea de 256 GB are un preţ de 780 de dolari. NEX A costă 608 dolari.
Din păcate, preţul piperat nu garantează fiabilitatea pe termen lung a dispozitivului, mecanismul pentru extinderea camerei foto asistat cu motor electric fiind în special predispus la uzura cauzată de obsesia unora dintre utilizatori pentru poze selfie.
Printre dotările exotice oferite de Vivo NEX se numără şi un nou inductor piezoelectric care transformă suprafaţa ecranului în difuzor, înlocuind cu succes casca audio imposibil de amplasat suficient de aproape de nivelul urechii.
O altă dotare interesantă este senzorul de amprente plasat sub ecran, fără a fi lipit de acesta. Mult mai întins decât soluţiile convenţionale, acesta poate prelua semnăturile amprentelor de pe aproape jumătate din suprafaţa ecranului.
În ce priveşte uşurinţa dezasamblării şi intervenţia pentru înlocuirea subansamblelor defectate, Vivo NEX nu pune probleme deosebite, carcasa exterioară putând fi desfăcută folosind metode uzuale, bine stăpânite de tehnicienii centrelor de service.