Wi-Fi Alliance a anunţat debutul oficial al standardului WPA3, cea mai importantă actualizare de securitate pentru reţele Wi-Fi, din anul 2003 şi până acum.
Noul standard promite să rezolve multe din vulnerabilităţile folosite de ani buni la compromiterea reţelelor wireless, tehnologii de criptare îmbunătăţite protejând atât împotriva atacurilor venite din exterior, cât şi din interiorul reţelei, blocând interceptarea schimburilor de date iniţiate de pe alte dispozitive conectate local.
La fel ca WPA2, noul standard WPA3 are două implementări: WPA3-Personal şi WPA3-Enterprise.
Primul este destinat consumatorilor de rând şi permite autentificarea pe bază de parolă, însă mecanismul este consolidat prin implementarea unui protocol numit Simultaneous Authentication of Equals (SAE), menit să reducă şansele de ghicire a parolelor folosind atacuri de tip brute-force. Criptarea conexiunii este asigurată folosind protocolul AES (Advanced Encription Standard).
WPA3-Enterprise sporeşte protecţia oferită aplicând tehnologii de securizare a conexiunii „echivalente” unui algoritm de criptare pe 192 biţi.
Simultan, Wi-Fi Alliance a anunţat şi un nou protocol menit să simplifice conectarea dispozitivelor IoT (Internet of Things), cu posibilităţi limitate pentru configurare directă (ex. dispozitive care nu dispun de ecran sau tastatură). Acestea vor putea fi setate automat pentru conectare, prin simpla scanare a unui cod QR într-o aplicaţie pentru mobil.
Din păcate, pentru a beneficia de avantajele noului standard de securitate WPA3 este necesară folosirea unor echipamente care suportă în mod explicit această tehnologie. Potrivi Wi-Fi Alliance, primele routere de reţea compatibile WPA3 vor fi disponibile anul viitor. Însă ritmul lent de înlocuire a echipamentelor de reţea ne arată că ar putea dura până la 10 ani până ce reţelele Wi-Fi protejate WPA3 le vor înlocui cu totul pe cele actuale.