HyperX Alloy FPS (Cherry MX Blue) review : o tastatură pentru gamer-ul discret

HyperX Alloy FPS (Cherry MX Blue) review : o tastatură pentru gamer-ul discret

Deşi sunt un pasionat de jocuri video, nu am făcut niciodată o pasiune pentru accesoriile branduite de producătorii de hardware ca fiind dedicate gaming-ului. Am preferat întotdeauna aspectul cât de cât serios, funcţionalitatea şi ergonomia unui produs în detrimentul design-ului exotic şi iluminării RPG pestriţe, ambele caracteristice aşa-ziselor periferice „de gaming”.

Astfel, m-am trezit într-un oarecare impas atunci când am fost nevoit să înlocuiesc o tastatură Logitech G413 „căzută la datorie”. În niciun caz nu am dorit să fac tranziţia către „ghirlandele de Crăciun RGB” incluse de producători pe modelele gaming de top. Am vrut să păstrez baza metalică care se regăsea pe tastatura Logitech, dar şi să fac trecerea de la switch-urile mecanice Romer-G către modelele clasice Cherry MX Blue, al căror feedback îl apreciez mai ales în timpul sesiunilor lungi de scris.

Design şi construcţie

Impas care s-a sfârşit odată cu sosirea modelului HyperX Alloy FPS în redacţie. Design-ul, deşi minimalist, este o idee mai ţipător decât la modelul Logitech G413 deţinut anterior, fiind folosită clasica schemă de culori „negru cu accente roşii”, caracteristică aproape tuturor produselor destinate gaming-ului. Mai exact, iluminarea tastelor se limitează la fi roşie, fără led-uri RGB, suficientă însă pentru a servi scopul principal: identificarea butoanelor în condiţii de lumină slabă. Fiind totuşi un model dedicat gamerilor, poţi opta pentru mai multe tipuri de preset-uri când vine vorba de iluminarea tastelor, între care se poate schimba folosind doar combinaţii de butoane de pe tastatura propriu-zisă, fără a fi nevoie de instalarea unor drivere suplimentare (un aspect mai mult decât îmbucurător pentru cei care vor să-şi păstreze sistemul cât de cât „curat”).

Şi pentru că tot a venit vorba de butoane, de departe cel mai important aspect al unei tastaturi, acestea au la bază switch-urile mecanice Cherry MX Blue, o alegere personală bazată pe mai multe considerente. În primul rând, sunt un fan declarat al feedback-ului tactil şi sonor al acestor switch-uri, pe care îl consider sensibil mai reuşit decât ceea ce regăseam pe modelul amintit Logitech G413 (care folosea switch-uri mecanice Romer-G „tactile”). De asemenea, consider că MX Blue oferă o experienţă adecvată de utilizare atât în jocuri în care precizia este importantă, cât şi în ceea ce priveşte redactarea de texte, principalele acţiune pentru care folosesc PC-ul. Cei care caută un timp de răspuns mai bun strict pentru jocuri unde viteza este importantă, poate ar trebui să se orienteze către alte tipuri de switch-uri, cum ar fi Cherry MX Red, modelul HyperX Alloy FPS fiind disponibil şi cu astfel de dotări.

Un alt aspect important pentru care prefer switch-urile Cherry celor Romer-G folosite de concurenţă este soliditatea construcţiei tastelor în sine, motivul pentru care am renunţat la vechiul model Logitech fiind fragilitatea sistemului de prindere al acestor butoane, bazat pe nişte picioruşe de plastic extrem de fragile. Nu este cazul tastelor de pe HyperX Alloy FPS, care au rezistat şi câtorva tratamente mai… puţin ortodoxe. Impresia de soliditate este dată şi de baza metalică pe care sunt aşezate tastele propriu-zise, care, pe lângă durabilitatea conferită, are şi darul de diminua transpiraţia mâinilor după o sesiune lungă de folosit tastatura.

Conectivitate şi accesorii

În ciuda construcţiei sale solide şi a greutăţii peste medie, HyperX Alloy FPS a fost proiectată pentru a fi portabilă, producătorii incluzând şi o husă textilă în care poţi depozita tastatura dacă doreşti să o transporţi. Deşi nu putem spune că acest accesoriu este de o calitate ieşită din comun, includerea sa în pachet constituie un plus evident pentru această tastatură. Tot la capitolul accesorii avem şi o serie de taste (W, A, S, D şi 1, 2, 3, 4) cu un design special, mai uşor de reperat atât din punct de vedere tactil (forma acestora este diferită), cât şi vizual (acestea fiind roşii, spre deosebire de culoarea neagră folosită de restul butoanelor). Astfel, producătorii lasă la latiduinea utilizatorului dacă vrea să monteze aceste taste „de gaming” sau să le pastreze pe cele livrate iniţial.

Legătura cu PC-ul se face prin intermediul unui cablu cu doua mufe USB clasice ce trebuie cuplate la computer şi o mufă mini-USB care se conectează la tastatură. Cele doua mufe USB de conectare la PC sunt necesare pentru că HyperX Alloy FPS oferă, la rândul său, o ieşire USB ce poate fi folosită pentru încărcarea telefoanelor mobile sau a altor accesorii, cum ar fi căştile wireless. Aici trebuie evidenţiat un minus faţă de Logitech G413-ul amintit anterior, a cărui ieşire USB inclusă pe tastatură putea fi folosită şi pentru a conecta hard-disk-uri externe sau stick-uri de memorie USB.

În schimb, faţă de modelul Logitech, cablul de conectare a tastaturii HyperX Alloy FPS, protejat de o textură textilă, poate fi deconectat fără probleme, facilitându-i transportul. Mai mult, chiar dacă mini-USB este un port de conectare învechit, această abordare are avantajul de a permite folosirea oricărui cablu USB – mini-USB pentru a conecta HyperX Alloy FPS la PC. Sigur, mufa USB dedicată încărcării altor dispozitive nu va funcţiona în acest mod de conectare, însă toate funcţiile de bază ale tastaturii vor fi utilizabile, permiţând folosirea acesteia şi în cazurile în care cablul original se strică sau este pierdut.

Concluzie

HyperX Alloy FPS se dovedeşte astfel a fi o opţiune interesantă pentru cei care îşi doresc performanţele unei tastaturi dedicate gaming-ului, păstrând aspectul „serios” al unui periferic de uz general. Totuşi, constucţia solidă, husa textilă inclusă şi cablul detaşabil parcă nu sunt suficiente pentru a justifica preţul un pic cam piperat al acestei tastaturi.

HyperX Alloy FPS se comercializează în magazinele din România la preţuri între 400 şi 600 de lei.

 

Părţi pozitive

Design clasic, serios şi format standard
Switch-uri de calitate şi butoane rezistente
Funcţionează fără software dedicat sau drivere suplimentare
Construcţie solidă
Mufa USB suplimentară pentru alimentarea altor dispozitive
Uşor de transportat graţie cablului detaşabil şi husei incluse
Poate funcţiona şi cu alte cabluri, atât timp cât acestea sunt dotate cu conector mini-USB

Părţi negative

Greutate peste medie
Mufa USB suplimentară nu poate fi folosită pentru alte funcţii în afara alimentării altor accesorii
Mini-USB este totuşi un conector depăşit la ora actuală
Un pic cam scumpă pentru funcţionalitatea oferită

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult
Cosmin Aionita
Cosmin Aionita
Cosmin Aioniță este unul dintre cei mai experimentați jurnaliști din România în domeniul jocurilor video. Pe lângă Go4Games, de-a lungul anilor și-a adus contribuția la revistele XtremPC, LEVEL și Nivelul 2, a colaborat cu Eurogamer România și a co-prezentat unul dintre cele mai longevive ... citește mai mult