Facebook şi-a revenit spectaculos după scandalul Cambridge Analytica în urma căruia Mark Zuckerberg, fondatorul şi CEO-ul companiei, a fost nevoit să apară pentru a depune mărturie în faţa Congresului American şi a Comisiei Europene. Problemele însă nu s-au terminat. Chiar dacă acţiunile companiei au atins noi recorduri, iar Zuckerberg a mai urcat o treaptă în clasamentul celor mai bogaţi oameni din lume, Facebook s-a mai ales cu o amendă pe baza acestei situaţii, de data aceasta în Marea Britanie.
Conform legislaţiei din Marea Britanie, Facebook primeşte amenda de nivel maxim pentru rolul pe care l-a avut în colectarea de informaţii personale ale utilizatorilor către Cambridge Analytica. Din păcate însă, amenda pentru asemenea greşeli în Anglia este atât de mică, întrucât Facebook nici măcar nu va simţi vreun efect negativ. Este vorba despre o sumă de 664.000 de dolari, care ar fi foarte mare în mediul privat, pentru un cetăţean normal, însă reprezintă o picătură în ocean pentru o companie multinaţională care valorează aproximativ 600 de miliarde de dolari.
În ciuda faptului că autorităţile birtanice susţin că această amendă doreşte să trimită un mesaj important către Facebook şi alte companii care s-ar putea regăsi într-o poziţie similară, este greu să luăm în serios aceste declaraţii. Pentru a pune suma de 664.000 dolari în context pentru Facebook, cam atât încasează compania în mai puţin de şapte minute, dacă ne raportăm la raporturile de venituri pe primul trimestru din 2018.
Pe viitor însă amenzile pentru astfel de greşeli ar putea fi mult mai mari, cel puţin în Europa. Sub legile GDPR, o astfel de încălcare ar putea duce la o amendă echivalentă cu 4% din încasările companiei la nivel global, adică echivalentul a 1,9 miliarde de dolari, în cazul Facebook. O astfel de amendă ar putea fi cu siguranţă simţită, mai ales că se aplică pentru fiecare situaţie în parte.