Noi reguli aplicabile pe teritoriul Uniunii Europene ar putea constrânge Apple să renunţe la conectorul Lightning

08.08.2018
Noi reguli aplicabile pe teritoriul Uniunii Europene ar putea constrânge Apple să renunţe la conectorul Lightning

Urmând amenzii record, de 5 miliarde dolari, servită gigantului Google pentru încălcări ale legilor antitrust, autorităţile europene anchetează acum modul în care marile companii proiectează dispozitive care constrâng utilizatorii să achiziţioneze cabluri şi adaptoare de alimentare cu design proprietar, mai costisitoare decât cele pentru uz general.

La fel ca în anii de început ai pieţei de telefoane mobile, Apple nu renunţă la practicile păguboase pentru consumator, constând în echiparea dispozitivelor cu conectori proprietari şi vânzarea accesoriilor la suprapreţ.

Direct vizată de anchetă, Apple ar putea fi constrânsă să abandoneze conectorul Lightning în favoarea alternativei cu funcţionalitate similară, USB Type-C. Folosit deja de majoritatea producătorilor de dispozitive, formatul USB-C are „avantajul” de a nu putea fi suprataxat la fel de uşor, prin vânzarea sub licenţă de cabluri şi accesorii certificate. Sigur, Apple poate şi va impune alte limitări, cum ar fi dezactivarea funcţiei de încărcare rapidă la detectarea adaptoarelor de alimentare care nu au fost validate în mod expres pentru compatibilitate cu produsele companiei.

O primă reacţie faţă de practicile folosite de Apple a venit încă din anul 2009, când legiuitorii europeni au publicat un memorandum în care au recomandat producătorilor de dispozitive să „armonizeze” în mod voluntar tipul de conectori şi adaptoare pentru alimentare suportate cu noile modele smartphone. Cum recomandările ce aveau anul 2011 ca ţintă de implementare au fost ignorate de Apple, a venit momentul ca bunele practici să fie impuse prin lege.

Trebuie spus că atât Samsung, Huawei, Nokia, dar şi Apple au semnat memorandumul Uniunii Europene. Cea din urmă l-a ignorat însă cu totul.

„Dat fiind progresul nesatisfăcător obţinut cu abordarea voluntară, Comisia Europeană va desfăşura un studiu de impact menit să evalueze costurile şi beneficiile celorlalte opţiuni”, a declarat Margrethe Vestagerm, oficialul european considerat în mare parte responsabil pentru măsurile care au dus la penalizarea cu amenzi record a gigantului Google.

În funcţie de concluziile la care se va ajunge, legiuitorii europeni vor decide dacă este nevoie de măsuri mai stricte pentru a încuraja adoptarea unui format universal, privind conectarea şi tipul de adaptoare pentru încărcare folosite de viitoarele produse smartphone comercializate pe teritoriul Uniunii Europene.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult