Dosarul „Microsoft” din România ar putea avea un corespondent şi în Ungaria, nu neapărat cu legătură directă.
Autorităţile federale din Statele Unite investighează gigantul Microsoft sub suspiciunea de dare de mită şi încurajarea corupţiei, cu scopul de a facilita vânzarea de software pe teritoriul Ungariei.
Potrivit informaţiilor apăruta în publicaţia The Wall Street Journal, Micrsoft ar fi vândut pachete software din familia Word şi Excel unor companii intermediare, aplicând discount-uri considerabile tarifelor oficiale. Aceleaşi companii au revândut licenţele software către Guvernul Ungar la preţuri mult umflate, cu complicitatea factorilor de decizie din aparatul administrativ.
U.S. Justice Department, împreună cu Securities and Exchange Commission (SEC) încearcă acum să stabilească dacă diferenţa între cele două tarife la care au fost vândute licenţele Microsoft a servit ca mită pentru oficialii Guvernului Ungar. Potrivit legislaţiei americane, este interzisă implicarea companiilor private în activităţi de corupţie peste hotare şi mită la nivel înalt.
Într-o primă declaraţie oficială, Microsoft a confirmat pentru publicaţia Wall Street Journal cooperarea în cadrul anchetelor desfăşurate de către Departamentul American de Justiţie şi SEC, doi angajaţi Microsoft fiind deja concediaţi pentru abuzuri legate de ancheta vizând activitatea companiei pe teritoriul Ungariei. Printre aceştia se numără şi country manager-ul, Istvan Papp.
Din păcate, Microsoft nu se află la prima investigaţie de acest gen, compania fiind acuzată în anul 2013 de practici similare tolerate pe teritoriul Chinei, Italia şi România.