Prevăzută cu un acumulator ce oferă până la două săptămâni de autonomie, Reolink Argus Pro necesită doar înşurubarea suportului pentru instalare într-o locaţie cu vizibilitate şi aflată în raza de acţiune a reţelei Wi-Fi. Dispozitivul poate fi conectat şi la un panou solar disponibil ca accesoriu separat, obţinând autonomie practic pe termen nelimitat prin simpla încărcare a bateriei de la soare.
Parte din gama accesibilă a producătorului Reolink, Argus Pro dispune de funcţie pentru detectarea mişcării şi poate înregistra evenimentele detectate pe card microSD, ba chiar trimite alerte instant aplicaţiei pentru smartphone. Clipurile salvate sunt organizate în ordine cronologică şi sunt păstrate pe o durată destul de mare de timp, direct proporţională cu mărimea cardului de memorie folosit (max 64GB). Desigur, secvenţele care prezintă interes pot fi descărcate pe telefonul mobil.
Cu performanţe destul de bune pentru preţul cerut (aprox. 99 dolari), Reolink Argus Pro permite vizionarea în timp real a fluxului video, redat cu sunet la rezoluţia 1080p şi 15 cadre pe secundă. Dispozitivul include până şi un difuzor pe care îl putem activa pentru comunicare bidirecţională cu persoana surprinsă în zona obiectivului supravegheat.
Optimizată pentru condiţii de luminozitate redusă, Argus Pro poate filma color chiar şi folosind iluminatul stradal, iar în întuneric total se bazează pe proiectorul infraroşu integrat, cu rază de acţiune de până la 10 metri. Lentilele cu 130° unghi de vizibilitate cuprind cam tot ce se întâmplă în zona aleasă pentru observaţie.
Pachetul include un suport pentru perete care se fixează cu un simplu şurub şi permite orientarea camerei video în orice direcţie. Acumulatorul de 5200 mAh este de tip clip-on şi poate fi încărcat separat, folosind orice adaptor AC pentru smartphone prevăzut cu cablu micro-USB.
Camera video Argus Pro se poate conecta la o reţea Wi-Fi din banda de 2.4GHz, devenind astfel accesibilă de oriunde avem la dispoziţie o conexiune la internet. Configurarea iniţială se face cu aplicaţia Reolink, scanând codul imprimat pe spatele camerei video folosind camera telefonului mobil. Introducem datele de acces (user şi parola reţelei Wi-Fi) în aplicaţia pentru smartphone, iar aceasta va genera un cod QR direct pe ecranul telefonului. Procesul se încheie arătând codul generat în faţa camerei de supraveghere deja pornită, care va folosi aceste informaţii pentru a se conecta la reţeaua Wi-Fi. Tot din aplicaţie dăm un nume camerei video (ex. garaj1) şi setăm o parolă sigură care va fi cerută doar atunci când adăugăm prima dată camera video în aplicaţia de mobil (ex. pe alt telefon).
Păstrarea înregistrărilor video în memoria camerei video poate fi o decizie proastă, dacă hoţul pătruns în zona obiectivului supravegheat decide să fure şi camera video pentru a elimina dovezile. Pentru a elimina acest risc, Reolink pune la dispoziţie serviciul Reolink Cloud, care oferă stocarea pe un server securizat a clipurilor video. Aflat la stadiu de testare beta, serviciul poate încercat gratuit pentru o durată de până la 15 zile, beneficiind de 10GB spaţiu de stocare. Din păcate compania nu a dezvăluit care vor fi tarifele la abonament, după lansarea oficială a acestui serviciu.
Argus Pro beneficiază de certificare IP65 şi poate fi amplasată fără probleme în spaţii deschise, fiind practic imună la praf şi ploaie. Pentru a garanta longevitatea acumulatorului şi buna funcţionare pe termen lung, producătorul recomandă respectarea unui regim de temperatură între -10°C şi +55°C.
Disponibil ca accesoriu opţional, panoul solar de mici dimensiuni are prevăzut manşon din cauciuc în jurul conectorului micro-USB şi un cablu destul de lung, uşurând amplasarea într-o zonă cu mai bună expunere la soare.
În teorie, simplu de configurat, Reolink Argus Pro nu s-a împăcat deloc cu ecranul telefonului mobil, codul QR generat pentru conectarea camerei de supraveghere la reţeaua Wi-Fi fiind recunoscut doar după ce a fost imprimat pe o coală de hârtie A4. Odată depăşit acest obstacol, a trebuit să investighez de ce conexiunea dispozitivului la reţeaua Wi-Fi funcţiona haotic, cu întreruperi constante ale feed-ului video. După ce am determinat că puterea semnalului wireless în zona aleasă pentru amplasare nu este de vină, a reieşit că problema este una de compatibilitate cu anumite reţele Wi-FI N, cum este şi cea oferită de routerul TP-Link Archer C5 folosit în cazul de faţă. Până la apariţia unui update de firmware din partea Reolink, soluţia găsită a fost comutarea reţelei în modul exclusiv Wi-Fi G, mai lent din punct de vedere al vitezelor de transfer.
Odată trecut peste acest obstacol, experienţa avută cu aplicaţia Reolink nu pune probleme, singurul aspect de reproşat fiind timpul cam mare de aşteptare pentru conectarea la stream-ul video live.
Colecţia de înregistrări generate la activarea senzorului de mişcare este uşor de parcurs şi nu lipsesc opţiunile pentru descărcarea pe telefon şi obţinerea de poze.
Sensibilitatea funcţiei de detectare a mişcării este ajustabilă. Opţional, putem seta emiterea unei alerte sonore asemănătoare sistemelor de securitate profesionale, însă volumul sonor nu va speria pe nimeni. Mai folositoare este trimiterea de alerte email, informând despre evenimentele apărute sau eventuala descărcare a acumulatorului.
Ajutată de rezoluţia 1080p, claritatea înregistrărilor este destul de bună, chiar dacă sensibilitatea la filmare pe timp de noapte nu este la nivelul unora dintre soluţiile de top. Proiectorul infraroşu este util pentru filmarea unei încăperi în întuneric total, dar nu va cuprinde toată curtea din faţa casei, dacă nu există şi alte surse de lumină prin preajmă.
Un minus important este şi lipsa funcţiei de înregistrare continuă, camera Argus Pro fiind limitată la secvenţe de câteva secunde, declanşate la detectarea mişcărilor în cadru. Totuşi, cei care doresc să observe stream-ul live video de pe telefonul mobil pot face asta oricât doresc, singura constrângere fiind autonomia bateriei (a camerei video sau telefonul mobil) şi traficul de date generat prin conexiunea la internet.
În testele desfăşurate, autonomia oferită de acumulatorul cu o capacitate de 5200 mAh a fost de 14 zile.
Puţin costisitoare şi complet wireless, Reolink Argus Pro este o soluţie competentă pentru supravegherea video a locuinţei sau împrejurimile acesteia. Funcţia de înregistrare la detecţia mişcării ne scuteşte de verificarea a sute de ore de clipuri video, iar modul de gestionare cu o simplă aplicaţie de mobil evită complicaţiile achiziţionării unor echipamente dedicate de înregistrare.
Opţiunea pentru panou solar este binevenită, iar costul suplimentar nu este foarte mare.
Camera video Reolink Argus Pro poate fi comandată direct de pe site-ul producătorului, la preţul de 98.99 euro per bucată. Opţiunea pentru panou solar aduce costul la 123.99 euro.