NVIDIA Titan RTX preia arhitectura de GPU NVIDIA Turing şi vine echipată cu Tensore Cores, hardware dedicat pentru accelerarea sarcinilor de procesare AI şi efecte ray-tracing.
Echipat cu versiunea complet deblocată a nucleului TU102 folosit şi cu seria RTX 2080 Ti, GeForce Titan RTX oferă performanţe considerabil mai mari în aplicaţii de tip GPU Compute, dar un spor neglijabil în jocuri PC.
Cu preţ de 2500 dolari, noile acceleratoare NVIDIA Titan RTX folosesc nucleul TU102, echipat cu 4608 procesoare CUDA şi 576 unităţi Tensor Core, care pun la dispoziţie o putere de procesare de până la 130 TFLOPs, de două mai mult decât pate fi obţinut cu seria RTX 2080 TI acceleratoare grafice pentru gaming.
Acceleratoarele NVIDIA Titan RTX necesită doi conectori de alimentare PCI-E cu 8 pini şi au un consum de energie estimat la 280W. Din fericire, sistemul de răcire preluat fără modificări de la modelul RTX 2080 TI Founders Edition este perfect capabil să facă faţă celei mai puternice implementări a arhitecturii Turing.
Totalizând 18.8 miliarde de tranzistori, nucleul TU102 nu este cel mai complex realizat până acum de NVIDIA, această distincţie revenind chip-ului GV102 folosit cu seria Titan V (21.1 miliarde tranzistori). Însă NVIDIA mizează mai mult pe puterea şi eficienţa arhitecturii de GPU, nucleul Turing având capabilităţi superioare predecesorului Volta, mai ales pe partea de accelerare AI şi Ray Tracing.
Plăcile video NVIDIA Titan RTX au o frecvenţă de bază pentru GPU de numai 1350MHz, care însă poate urca la aproape 2GHz în modul Boost.
Din păcate, preţul exorbitant reflectă poziţionarea seriei de acceleratoare Titan RTX ca soluţii adresate aproape exclusiv profesioniştilor, câştigul de performanţă în jocuri neputând justifica o investiţie atât de mare, mai ales că NVIDIA oferă deja o soluţie cu performanţe mai mult decât suficiente în jocuri – GeForce RTX 2080 Ti, care încă nu are parte de competiţie din partea rivalului AMD.