Voyager 2, sonda spaţială lansată alături de Voyager 1 în 1977 pentru a explora cele mai îndepărtate colţuri ale sistemului solar şi ale spaţiului, a părăsit în mod oficial Sistemul Solar. Acesta devine astfel cel de-al doilea obiect realizat de oameni care intră în spaţiul interstelar, primul fiind Voyager 1, care a părăsit „heliopauza” (limita undelor solare) în 2012, în ciuda faptului că a fost lansat după Voyager 2.
NASA a făcut anunţul în urma informaţiilor transmise de Voyager 2, care arată că intensitatea razelor cosmice este mai mare decât a particulelor de plasmă emise de Soare. În ciuda faptului că sonda a părăsit sistemul solar pe 5 noiembrie, abia acum am aflat, întrucât undele radio care transmit informaţiile nu ajung instant înapoi pe Pământ.
Suzanne Dodd, cea responsabilă pentru programul Voyager în cadrul NASA, a declarat în urma acestui eveniment istoric:
„Suntem cu toţii fericiţi şi uşuraţi că ambele sonde au operat atât de mult pentru a depăşi acest prag. Acesta este momentul pe care îl aşteptam. Acum aşteptăm să vedem ce putem învăţa folosind ambele probe în afara helipauzei.”
De asemenea, aceasta a spus că planul este ca probele să rămână active cel puţin încă cinci sau zece ani:
„Ambele probe par a fi „sănătoase”, dacă luăm în considerare cât sunt de bătrâne. Avem decizii grele de luat în viitor. Personal, sper ca aceste probe să reziste măcar 50 de ani. Ambele au fost lansate în 1977. Dacă reuşim să le păstrăm în funcţiune cel puţin până în 2027, pentru aniversarea de 50 de ani de la pornirea misiunii, ar fi fantastic.”
Acum că au părăsit spaţiul sistemului solar, probele Voyager vor începe să se răcească şi să piardă energie într-un mod mai alert. Astfel, inginerii NASA vor trebui să înceapă să oprească anumite componente pentru a prelungi durata lor de viaţă.
Următoarea „barieră” pe care probele Voyager ar putea să o depăşească ar putea fi Norul Oort, un amalgam de obiecte spaţiale care orbitează în jurul Soarelui la o distanţă de 150 de miliarde de kilometri distanţă de soare. Având în vedere că Pământul este la 150 de milioane de kilometri de Soare şi viteza cu care s-au deplasat cele două probe până în prezent, există posibilitatea ca cele două probe Voyager să ajungă la limita Norului Oort abia în 300 de ani, urmând să părăsească complet Sistemul Solar în aproximativ 30.000 de ani.
La bordul celor două probe Voyager se află câte un disc de vinil auriu. Acestea folosesc o metodă de criptare, care după decodare poate oferi imagini, sunete şi muzică de pe Pământ, în eventualitatea că alte fiinţe inteligente le vor găsi vreodată. De asemenea, pe discuri există instrucţiunile pentru decodare prin simboluri, cât şi o hartă care duce săpre Pământ.