Încercând să răspundă întrebării „Care e cel mai bun telefon din lume ?”, specialiştii canalului YouTube JerryRigEverything au alcătuit un top cu cele mai rezistente produse smartphone lansate în 2018.
Oricine îşi poate permite un smartphone în 2019, piaţa oferind nenumărate modele de telefoane ieftine care reuşesc (sau nu) să se ridice la nivelul aşteptărilor. Din păcate, nici la gama high-end preţurile stratosferice nu garantează obţinerea unui dispozitiv care va rezista unei căzături zdravene pe ciment.
Oricât am încerca să le diferenţiem pe criterii cum ar fi reputaţia brandului respectiv, tipul materialelor din care e realizată carcasa şi preţul la vânzare, adevărul este că nu putem şti cu certitudine pe ce am dat banii decât după minim 1-2 ani de folosire normală, timp în care smartphone-ul preferat va acumula mici semne de uzură. În cazurile mai puţin fericite, vom trece în revistă lista cu vizitele la centrul de service şi costuri suplimentare cu reparaţii neacoperite de garanţia standard.
Recunoscuţi pentru modul în care testează până la distrugere modele smartphone foarte costisitoare, specialiştii canalului YouTube JerryRigEverything încearcă să recreeze în doar câteva minute unele dintre cele mai temute accidente care pot apărea la folosirea neglijentă a telefoanelor mobile: zgârieturi cauzate de obiecte ascuţite sau foarte abrazive purtate în buzunar, îndoirea carcasei la purtare în buzunare strimte, până şi contactul cu flacăra deschisă a unei brichete. Totodată, este testată rezistenţa la uzură a suprafeţelor vulnerabile: muchiile carcasei, lentila camerei foto, ecranul, senzorul de amprente, etc.
Cu siguranţă cel mai spectaculos, testul de îndoire este un bun indiciu pentru atenţia acordată de producător faţă de testarea riguroasă a produselor pregătite pentru lansare şi eventuale compromisuri făcute pentru reducerea costurilor de fabricaţie.Din punct de vedere al uşurinţei intervenţiilor pentru reparaţie, seriile Nokia 7 Plus şi Nokia 6.1 dezvoltate de HMD Global par să fie cele mai prietenoase. La cealaltă extremă, modelul iPhone XS Max este cel mai costisitor de reparat, remedierea sticlei fisurate la partea din spate presupunând înlocuirea întregii carcase.
Din punct de vedere al durabilităţii, modelul Nokia 7 Plus este cea mai bună alegere pentru cumpărătorii nevoiţi să se încadreze într-un buget limitat. Nokia 7 Plus este versiunea îmbunătăţită a unui smartphone care nu a ajuns niciodată în Europa, Nokia 7. Acesta vine cu o construcţie metalică, renunţând la carcasa din sticlă. Nokia 7 Plus are o carcasă din aluminu unibody, care pe partea din spate este acoperită cu un strat de vopsea cauciucată, element de design care dă telefonului un aspect plăcut, ajută la o prindere mai bună şi ţine departe urmele superficiale de zgârieturi.
La gama premium, cel mai rezistent smartphone este un model puţin cunoscut în pieţele europene – Kyocera DuraForce Pro 2.
Alegeri foarte populare, atât Huawei P20 Pro şi Mate 20 Pro s-au dovedit vulnerabile în testul de îndoire. Nu că ar fi o consolare prea mare, dar sticla ecranului cedează fără a lăsa telefonul nefuncţional, utilizatorii săi mai putând trage de timp dacă bugetul disponibil nu permite repararea imediată. În schimb, modelul OPPO Find X este aproape daună totală după testul de îndoire.
Per total, anul 2018 a arătat o evoluţie pozitivă în ce priveşte calitatea produselor smartphone. Chiar dacă aspectul exterior continuă să fie criteriu principal în alegerea materialelor pentru carcasă, producătorii smartphone încep să acorde mai multă atenţie durabilităţii şi uşurinţa intervenţiilor pentru reparaţie, după ce experienţa anilor anteriori a arătat cum produse de proastă calitate pot compromite imaginea de brand şi induce costuri exorbitante cu reparaţiile în perioada de garanţie.