Declarată cea mai populară aplicaţie de mobil, WhatsApp este ţintă preferată pentru campaniile de FakeNews, orchestrate de actori statali şi organizaţii care ţintesc manipularea opiniei publice prin distribuirea de postări care captează atenţia prezentând informaţii distorsionate sau cu totul false.
Nevoit să reacţioneze, proprietarul Facebook a anunţat în urmă cu şase luni o serie de limitări asupra modului în care utilizatorii reţelei pot redistribui mesajele virale primite pe WhatsApp. Până acum, restricţiile impuse variau de la o zonă la alta, utilizatorii din regiunea Indiei fiind cei mai afectaţi.
Punând capăt perioadei de testare, Facebook a decis limitarea propagării mesajelor virale la nivel global, opţiunea de trimitere simultană a mesajelor pe WhatsApp fiind de acum limitată la 5 utilizatori sau 5 grupuri de chat.
Pe lângă răspândirea de informaţii false, folosirea abuzivă a opţiunii pentru retrimiterea mesajelor pe WhatsApp a fost asociată şi cu numeroase incidente violente, unele soldate cu pierderi de vieţi. Pornind de la o singură postare, rata de propagare a unui mesaj rău intenţionat putea creşte în mod exponenţial, ajungând în timp record la mii de persoane care luau de bună informaţia obţinută, în India fenomenul FakeNews degenerând de numeroase ori în adevărate revolte.