GSMA propune discutarea urgentă a situaţiei Huawei, tema fiind interzicerea folosirii echipamentelor chinezeşti pentru echiparea reţelelor 5G din Uniunea Europeană, pe motiv că dispozitivele proiectate sub „îndrumarea” experţilor infiltraţi de Guvernul Chinez ar conţine vulnerabilităţi de natură să compromită siguranţa infrastructurii de comunicaţii mobile.
Urmând discuţiilor similare purtate în Statele Unite, Comisia Europeană analizează interzicerea folosirii echipamentelor Huawei şi pentru reţelele 5G din Europa.
În prezent, cel mai mare producător de echipamente pentru telecomunicaţii din lume, Huawei, se află în atenţia Washingtonului şi a altor guverne occidentale pe motiv că produsele livrate de companie ar putea conţine căi de acces (backdoors) care înlesnesc operaţiunile de spionaj finanţate de Guvernul Chinez.
Temerile nu sunt complet nejustificate, Huawei atrăgând şi în trecut atenţia pentru includerea de software nedorit pe produsele smartphone livrate în pieţele internaţionale.
Primele dezbateri ar putea avea loc la Barcelona spre finalul acestei luni, cu ocazia Congresului Mondial al Telefoniei Mobile.
Având în vedere costul sub medie a echipamentelor Huawei pentru comunicaţii 5G, interzicerea acestora ar da peste cap planurile companiilor pentru lansarea de produse smartphone cu preţuri competitive şi creşte cu multe miliarde de euro costul infrastructurii de comunicaţii 5G, afectând capacitatea Uniunii Europene de a rămâne competitivă pe piaţa globală de telecomunicaţii. Totodată, companiile de telecomunicaţii care au achiziţionat echipamente furnizate anterior de producătorul chinez ar fi nevoite să le elimine, suportând pierderi financiare considerabile.
Depăşind graniţele Uniunii Europene, asociaţia GSMA reprezintă interesele a peste 750 de operatori de telefonie mobilă şi 350 de companii cu activităţi în industria telefoniei mobile.
În luna noiembrie a anului trecut, autorităţile americane au transmis guvernelor şi directorilor companiilor de telecomunicaţii din ţările partenere un avertisment legat de utilizarea echipamentelor Huawei, acuzând riscuri de securitate costisitor de remediat ulterior.
Printre operatorii telecom care au reacţionat deja la avertismentele primite se numără Orange Franţa, Deutche Telekom, Vodafone, operatorul Britanic BT şi Guvernul Norvegian. Totodată, măsuri similare de interzicere a echipamentelor 5G vor fi luate şi în Japonia.
În mod predictibil, oficialii Huawei au respins vehement acuzaţiile privind compromiterea echipamentelor de comunicaţii mobile în scopuri de spionaj. Având în vedere complexitatea echipamentelor furnizate de Huawei, confirmarea sau infirmarea acuzaţiilor de spionaj aduse de experţi din Stalele Unite ar putea dura multe luni, suficient pentru ca reputaţia companiei în domeniul comunicaţiilor mobile să fie compromisă definitiv.
Unul lucru este însă ştiut cu certitudine, anume că Guvernul Chinez obligă prin lege companiile şi persoanele care îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul ţării să colaboreze, răspunzând oricăror solicitări pentru susţinerea activităţilor de spionaj în favoarea Statului Chinez.