Înşelătoriile făcute prin punerea în circulaţie de monede virtuale şi atragerea de investitori creduli, pentru cumpărarea de pachete valorice (ICO-uri) care nu vor putea fi niciodată răscumpărate măcar la valoarea iniţială, nu sunt ceva nou. Însă dezvoltatorul criptomonedei OneCoin, Konstantin Ignatov, a dus lucrurile şi mai departe, punând la cale o schemă care prevedea acordarea de comisioane pentru participanţii care convingeau alte persoane să achiziţioneze pachete OneCoin la preţuri supraevaluate.
Modul de operare tipic schemelor piramidale ar fi adus proprietarului OneCoin venituri de mai multe miliarde de dolari, presărând şi ceva profit pentru participanţii fără scrupule care şi-au înşelat membrii familiei, prieteni, sau simpli trecători atraşi cu promisiunea unui câştig fabulos.
Problema fundamentală cu moneda OneCoin a fost măsluirea preţului şi vânzarea de monede virtuale inexistente, oferite fără ca sistemul de tranzacţionare să aibă la bază o implementare autentică a tehnologiei blockchain. Remarcabil este că „afacerea” OneCoin a funcţionat timp de doi ani fără a trezi suspiciuni majore, firma aflată în spatele acestui produs fictiv colectând de la investitori fonduri de peste 2.2 miliarde de euro. Potrivit Departamentului de Stat American, unul dintre complici – Mark Scott – ar fi transferat din fondurile obţinute de la deponenţi peste 400 milioane dolari, prin conturile unor bănci din Irlanda şi Insulele Cayman.
Printre inculpaţii judecaţi la un tribunal în Statele Unite se numără şi Ruja Ignatova, sora dezvoltatorului Konstantin Ignatov (în prezent dată în urmărire internaţională), ambii putând primi pedepse de peste 20 de ani închisoare.