De cele mai multe ori problema ţine de amplasarea Routerului de reţea şi nu puterea acestuia. Iată cum poţi optimiza acoperirea WiFi fără să recurgi la investiţii costisitoare.
Folosind o coală de hârtie, desenează o schiţă a locuintei tale, aproximând configuraţia pereţilor. Foarte important, încearcă să marchezi pe schiţa desenată locaţiile unde se află stâlpi de susţinere şi alţi pereţi foarte groşi din beton, acestea fiind zone cu probleme pe care ar trebui să le excluzi din start pentru amplasarea routerului WiFi.
Marchează cu câte un X pe schiţa desenată spaţiile unde îţi petreci de obicei timpul, în care ai vrea să ai acoperire WiFi cât mai bună, apoi încercuieşte perimetrul pe schiţa desenată.
Observă numărul de pereţi care separă fiecare X din perimetrul desenat pe schiţa locuinţei şi încearcă să alegi o locaţie ideală pentru routerul de reţea de reţea, ţinând cont de următoarele criterii:
Foloseşte un WiFi Booster (repetor de semnal). Dispozitivele de tip range extender sunt în general mai compacte şi uşor de amplasat decât un router WiFi. Aceste dispozitive se alimentează la priză şi pentru rezultate optime se amplasează la cel mai depărtat punct posibil faţă de reouterul Wi-Fi, evitând astfel apariţia de interferenţe care să afecteze stabilitatea reţelei. Principalul inconvenient este că pentru a beneficia de viteze optime de transfer ai nevoie să amplasezi un cablu de reţea care se asigure conexiunea directă între cele două echipamente. Ideal, dispozitivul WiFi Booster trebuie să fie din aceeaşi categorie cu router WiFi pe care îl ai deja (să suporte acelaşi tip de reţea WiFi şi viteze de transfer). preţurile pornesc de la aproximativ 100 RON şi pot urca până la peste 500 RON în cazul modelelor cele mai performante.
Achiziţionează un adaptor Powerline cu modul WiFi. Acestea permit extinderea reţelei WiFi folosind instalaţia electrică deja existentă a locuinţei, eliminând nevoia pentru cabluri LAN separate. Un mare avantaj este că poţi extinde reţeaua WiFi chiar şi pe mai multe etaje adăugând câte un adaptor Powerline cu WiFi oriunde există o priză electrică disponibilă.
Principalul dezavantaj este ca aceste dispozitive sunt ceva mai scumpe (preţurile pornesc de la 250 RON) şi au un consum propriu de energie mărit, comparat unui adaptor WiFi convenţional. Un număr mare de adaptoare Powerline instalate poate creşte simţitor costul facturii la electricitate.
Înlocuieşte antena routerului cu o soluţie aftermarket. Verifică mai întâi dacă Router WiFi dispune de antene externe şi dacă acestea sunt detaşabile. Înlocuirea antenei standard cu o antenă omnidirecţională având un câştig de semnal mai mare poate îmbunătăţi acoperirea în zonele cu semnal intermitent.
Antenele WiFi de tipul high-gain au preţuri începând de la cateva zeci de lei şi pot urca sume ameţitoare în cazul modelelor specializate (ex. antene Yagi folosite pentru a transmite semnal WiFi de la o clădire la alta). Principalul dezavantaj cu antelele high-gain este dimensiunea fizică, o astfel de antenă putând avea chiar şi un metru lungime.
Elimină interferenţele cu alte reţele WiFi alegând manual un canal de comunicaţie mai puţin congestionat de alte reţele. Poţi face asta din setările echipamentului de reţea. alegerea unei benzi WiFi mai puţin aglomerate o poţi face cu ajutorul unei aplicaţii de tip WiFi analyzer, rulată de pe telefonul mobil. Totodată ar trebui să eviti amplasarea echipamentului WiFi lângă alte dispozitive care emit unde radio (ex. cuptorul cu microunde, camera WiFi pentru monitorizare copil, boxe audio, maşina de spălat), acestea putând influenţa acoperirea WiFi.