Pare ciudat că după 23 de ani în care a depus eforturi îndârjite în dezvoltarea şi promovarea propriului web browser, Microsoft să depună armele livrând un web browser care foloseşte tehnologiile principalului său rival.
Poate prea ambiţios în pretenţiile sale de a repara toate neajunsurile lui Internet Explorer, Microsoft Edge s-a lovit de limitări auto impuse, care în cele din urmă l-a scos cu totul din cursa pentru supremaţie dusă cu rivalii Firefox şi Chrome. Mă refer la restricţiile foarte severe impuse de Microsoft pentru folosirea de componente plugin, justificate prin dorinţa obţinerii unui nivel de securitate imbatabil şi evitarea oricăror încetinirii la partea de performanţă. În schimb, efectul obţinut a fost îndepărtarea dezvoltatorilor de extensii. Fără prea multe funcţii avansate şi încă umbrit de stigma lui Internet Explorer, Microsoft Edge nu a reuşit să se impună.
La suprafaţă, noul Edge îşi păstrează foarte bine identitatea, trecerea la motorul de randare Google Chrome având în principal scopul de a lărgi oferta de extensii disponibile şi elimina orice probleme de compatibilitate cu site-urile optimizate pentru motorul de randare Chromium.
Ecranul „New Tab” poate fi personalizat după bunul plac, aici putând fi afişate atât scurtături către cele mai vizitate site-uri, cât şi fluxuri de ştiri oferide de către Microsoft. Fundalurile sunt afişate în timp real folosind Bing Photos, iar motorul de căutare implicit este Microsoft Bing, nu Google Chrome.
Deocamdată, prima versiune Microsoft Edge bazată pe tehnologiile Google Chrome este disponibilă exclusiv pentru Windows 10, însă Microsoft promite că va oferi suport şi pentru platformele Windows 7, Windows 8.1, şi MacOS la o dată ulterioară. Android se află deja pe lista platformelor suportate, Microsoft Edge for Android folosind de la bun început motorul Chromium.