Considerat, la vremea introducerii sale de către Apple, un compromis necesar pentru a reuşi maximizarea suprafeţei ecranului fără sacrificarea funcţionalităţii de bază a dispozitivului, bretonul decupat din suprafaţa ecranului a rămas o problemă de rezolvat pentru producătorii smartphone.
Din fericire, soluţiile găsite sunt dintre cele mai interesante. În funcţie de bugetul alocat, casca audio poate fi înlocuită cu un inductor piezoelectric care redă sunetul direct prin sticla ecranului, iar camera frontală poate fi adaptată cu un mecanism retractabil. Altfel spus, avem deja toate tehnologiile necesare pentru crearea de produse smartphone care nu lasă nimic vizibil la partea din faţă, în afară de ecran.
Totuşi, asta nu-i opreşte pe cei de la Xiaomi să breveteze noi idei, care ar putea să fie sau nu transpuse în produse reale. Luăm exemplul acestui smartphone, care în loc de cameră foto retractabilă ar urma să aibă o protuberanţă permanentă la partea de sus, găzduind elemente cum ar fi casca audio, senzori de proximitate şi camera frontală a telefonului. Totul pentru ca ecranul se poată avea o formă dreptunghiulară neîntreruptă.
Brevetul nu dă o utilitate acestui element de design şi la partea din spate a telefonului, sugerând că spaţiul este alocat exclusiv pentru elemente funcţionale necesare la partea din faţă.
Având în vedere faptul că acest tip de „breton” se află într-o zonă a carcasei pe care rareori o atingem cu mâna, acest tip de compromis ar putea fi mai uşor acceptat decât ecranul decupat. Dar din punct de vedere estetic, nu putem vorbi de un câştig real, forma carcasei putând stârni la fel de multe antipatii din partea fanilor Xiaomi ca şi ecranul decupat.