În ce priveşte exprimarea propriilor gânduri avem la dispoziţie câteva opţiuni: scrisul de mână, tastarea la calculator, vorbitul şi recunoaşterea vocală. Dar ce se întâmplă cu persoanele care din diferite motive îşi pierd abilitatea de a vorbi şi scrie folosind propriile mâini. Până de curând, singura opţiune rămasă era folosirea unui dispozitiv special conectat la un calculator, capabil să interpreteze mişcările ochilor sau impulsuri transmisie folosind unul dintre membrele funcţionale, generând fraze text care pot fi citite de alte persoane sau redate folosind sinteză vocală. Însă această modalitate de comunicare este foarte înceată, limitând sever capacitatea de exprimare şi interacţiune socială.
Adresată persoanelor cu handicap locomotor sever, o invenţie a cercetătorilor de la Universitatea din California, San Francisco (UCSF) se apropie foarte mult de citirea gândurilor, dar fără a încălca intimitatea propriilor gânduri.
Împlantul gândit pentru a funcţiona ca o interfaţă creier-maşină are rolul de a intercepta semnalele electrice asociate vorbirii, chiar dacă acestea nu ajung efectiv la muşchii tractului vocal.
Aparatul de forma unei reţele de electrozi necesită operaţie pe creier pentru implantare, însă ajutat de un calculator programat să interpreteze semnalele recepţionate ar trebui să funcţioneze cu orice persoană aflată în stare de cunoştinţă, îmbunătăţind dramatic capabilităţile acesteia pentru comunicare.