Surprins încă de anul trecut în versiune Beta, Fuchsia OS vine cu o interfaţă nouă, însă nu acesta este motivul pentru care Google a ales să dezvolte un nou sistem de operare.
Spre deosebire de Android şi Chrome OS, Fuchsia nu are la bază nucleul Linux, ci un micro-kernel proiectat de Google pentru a răspunde întocmai cerinţelor noii generaţii de dispozitive mobile. Numit Zircon, noul kernel renunţă şi la sistemul de licenţiere GPL, înlocuit cu un mix de licenţe BSD 3, MIT, and Apache 2.0.
La momentul apariţiei primelor zvonuri, aşteptările erau ca Fuchsia OS să fie succesorul Android şi Chrome OS.
Comentând pe tema acestor speculaţii, vicepreşedintele diviziei Android şi Chrome, Hiroshi Lockheimer, a descris Fuchsia OS ca o platformă experimentală pentru testarea de noi concepte şi tehnologii în domeniul sistemelor de operare, învăţăturile trase de aici urmând să fie încorporate în alte produse ale companiei. Altfel spus, proiectul Fuchsia nu va înlocui Android, rolul său fiind mai degrabă de a ajuta modernizarea acestuia.
Atingând şi nişa dispozitivelor Internet of Things, nucleul dezvoltat pentru Fuchsia OS oferă o alternativă Linux mai bine optimizată pentru cerinţe specifice ale dispozitivelor mici dimensiuni, proiectate pentru a îndeplini scopuri precise.
Cert este că noul Fuchsia OS este un sistem de operare foarte scalabil, pretabil atât la folosirea cu dispozitive embedded, până la smartphone, tablete şi PC-uri cu interfaţă desktop.