Dezvoltatorii de sisteme AI au făcut progrese remarcabile cu sintetizarea automată de conţinut în formă text, frazele generate automat fiind suficient de bine structurare pentru a trece drept conţinut autentic scris de o persoană reală. Deşi uneltele software capabile să facă aceste lucruri nu sunt încă publice, experţii în domeniu avertizează că este doar o chestiune de timp până ce situaţia va scăpa cu totul de sub control.
Într-un viitor nu prea îndepărtat, antreprenorii dornici să obţină profit cu investiţii minime vor putea crea blog-uri şi site-uri întregi pline de conţinut generat automat cu ajutorul reţelelor de procesare neurală, configurate pentru a urmări surse informaţii pe diverse teme de interes şi agrega totul în materiale ce par scrise de jurnalişti cu experienţă. Însă la fel de uşor vor putea activa şi reţelele de propagandă politică, inundând mediul online cu un număr practic nelimitat de articole Fake News generate automat, devenind foarte dificil pentru motoarele de căutare să deosebească sursele legitime de conţinut de cele din categoria SPAM.
Ieftin de produs şi formulat pentru atinge cuvintele cheie şi expresii populare pe Google Search, SPAM-ul generat de AI ar putea inunda listele de rezultate, înlocuind sursele legitime de conţinut. Confruntate cu un volum zilnic foarte mare de conţinut artificial, motoarele de căutare ar putea avea mari dificultăţi în deosebirea surselor autentice de informaţii de cele din categoria SPAM.
Primul astfel de website, populat exclusiv folosind conţinut generat de AI, există deja. Exceptând avertismentul lăsat în pagina principală şi alte locaţii cheie, nimic nu trădează natura fictivă a informaţiilor prezentate cu lux de amănunte. Până şi pozele autorilor fictivi sunt sintetizate cu ajutorul tehnologiilor AI, încât informaţiile prezentate să nu poată fi asociate in nici un fel unei persoane reale.