Xiaomi este câteodată numit „Apple-ul din China”, compania făcându-se cunoscută la începuturi prin „clonarea” dispozitivelor Apple pentru piaţa chineză. În timp însă, compania a evoluat, iar design-urile sale au început să prindă o formă proprie, chiar dacă din când în când mai vedem câte un dispozitiv similar cu cele din oferta Apple (Xiaomi Mi 8 seamănă izbitor de mult cu iPhone X). Se pare însă că producătorul chinez nu încetează să se inspire de la Apple, lansând Mimoji, o clonă a funcţionalităţii Memoji de pe iOS, lansată anul trecut.
Desigur, nici Apple nu a fost prima companie care a realizat emoji-uri animate 3D care să fie realizate de utilizatori. Samsung, Huawei şi alţi producători de smartphone-uri au avut funcţia chiar înaintea Apple (deşi Apple a avut prima Animoji, dar folosea doar personaje fictive, nu un avatar personalizabil). Sunt însă două lucruri şocante la soluţia Xiaomi. Prima ar fi numele: Memoji (Apple) vs Mimoji (Xiaomi). Ambele nume se citesc la fel, iar diferenţa este doar de o literă, Xiaomi folosind numele brandului său de telefoane „Mi” pentru a se diferenţia de Apple.
Apoi vine modul în care arată aceste personaje virtuale. Dacă le vezi fără un logo Xiaomi lângă ele, ai putea să juri că sunt cele de pe telefoanele Apple, cu ochi mari şi culori similare pentru „pielea” personajelor. Ba chiar şi accesoriile şi coafurile pe care le pot purta sunt similare în design cu cele realizate de Apple. În fotografia de mai sus, în stânga sunt personajele Memoji Apple, iar în dreapta personajele Mimoji Xiaomi. Asemănările sunt izbitoare.
Mimoji vor fi disponibile iniţial pe noua gamă de smartphone-uri pentru amatorii de selfie-uri, CC9, realizată pentru a continua mai degrabă tradiţia companiei Meitu, pe care producătorul chinez a cumpărat-o anul trecut. CC9, respectiv CC9e, vor ajunge în magazinele din China pe 5 şi 9 iulie şi probabil că nu vor fi vândute în alte regiuni. Apple nu ar putea să dea compania în judecată în China pentru astfel de „clonare”, însă probabil că un tribunal din Europa sau SUA ar tinde să dea dreptate Apple într-un proces pe baza funcţiei Mimoji.
Ba mai mult, Xiaomi se află într-o situaţie de „hoţul strigă hoţii” în China, ameninţând jurnaliştii şi bloggerii care spun că Mimoji este clonat după Memoji de la Apple cu chemarea în instanţă, dacă nu scot aceste informaţii sau nu vin cu dovezi clare că funcţionalitatea a fost „copiată”.