Cu o populaţie de numai 7 milioane de locuitori, Bulgaria se confruntă cu una dintre cele mai grave breşe de securitate informatică din istorie, care a divulgat date sensibile din arhivele statului pentru aproape întreaga populaţie adultă a ţării.
Potrivit informaţiilor apărute în publicaţia Reuters, o grupare de hackeri cel mai probabil localizată în afara ţării a infiltrat reţeaua internă a Agenţiei Naţionale de Venituri (echivalent ANAF-ului românesc), sustrăgând la finalul lunii iunie datele confidenţiale a 5 milioane de contribuabili, inclusiv cetăţeni şi companii străine, dispersate pe 110 baze de date păstrate pe computere ale instituţiei. Autorităţile bulgare nu precizează specificul exact al datelor sustrase, folosind doar expresia „informaţii confidenţiale de importanţă critică”.
Atacul informatic a fost între timp revendicat de un cetăţean rus, care a declarat pentru presa bulgară că ar fi membrul grupării de hackeri care a pus la cale operaţiunea. Drept dovadă pentru afirmaţiile făcute, acesta ar fi pus la dispoziţie link-uri către un server unde sunt găzduite fişiere atribuite Ministerului de Finanţe din Bulgaria, totalizând nu mai puţin de 11 GB. Alte baze de date totalizând 10GB s-ar afla în posesia atacatorilor, deocamdată nedivulgate.
Potrivit ministrului de finanţe bulgar, Vladislav Goranov, deşi vizează datele confidenţiale de 5 milioane de contribuabili, atacul informatic nu a vizat date încadrate la categoria secrete de stat şi nu pune în pericol stabilitatea financiară a ţării.
Până în acest moment, motivaţia hackerilor şi scopul atacului în care a fost sustras un volum atât de mare de informaţii sensibile nu sunt cunoscute, atacatorii părând mai degrabă preocupaţi să ia în derâdere securitatea precară a infrastructurii informatice folosite de Fiscul bulgar