Transformat deja într-un veritabil instrument pentru diagnoză medicală, Apple Watch Series 4 este unul dintre puţinele gadget-uri documentate salvând viaţa utilizatorilor săi, prin emiterea de alerte medicale bazate pe date colectate în folosirea de zi cu zi. Toate acestea fără ca Apple Watch să ofere una dintre funcţiile considerate banale la alte produse smartwach: monitorizarea somnului.
Potrivit justificării oferite de Apple, monitorizarea calităţii somnului presupune ceva mai mult decât detectarea mişcărilor involuntare pentru aflarea stării de veghe, implementarea folosită de alţi producători nefiind suficient de precisă pentru a fi luată în serios.
Aşteptată abia de anul următor, funcţia de monitorizare a somnului pare că va fi introdusă de anul acesta şi ar putea fi implementată inclusiv pe modele Apple Watch de generaţie mai veche, printr-o simplă actualizare de firmware. Aparent, inginerii Apple au găsit o modalitate de implementare a acestei funcţii care nu necesită suport hardware suplimentar, fiind totodată suficient de precisă pentru a se ridica la standardele de calitate dorite de companie. Inovaţiile ar putea veni de la o companie recent achiziţionată de Apple, numită Beddit.
Cunoscută intern sub numele de cod “Burrito”, funcţia Time in Bed va trimite datele conectate cu ajutorul senzorilor deja disponibil pe dispozitivele Apple Watch unei noi aplicaţii numită Sleep, dar şi aplicaţiei Health deja cunoscută utilizatorilor de iOS. Prin intermediul acestora, utilizatorii Apple Watch vor putea afla informaţii despre calitatea somnului, dispozitivul compensând pentru aspecte cum ar fi trezirea timpurie, anulând alarma programată dacă aceasta nu mai este necesară.
Dincolo de beneficiile evidente, funcţionalitatea crescută ridică şi unele semne de întrebare cu privire la autonomia bateriei, dispozitivele Apple Watch nefiind cunoscute pentru anduranţă deosebită la acest capitol.