Huawei a dezvăluit la IFA detaliile oficiale despre noul său chipset high-end, modelul HiSilicon Kirin 990. Acesta urmează să fie integrat în dispozitivele de top ale companiei, prima serie care va beneficia de noua tehnologie urmând a fi Mate 30, care va debuta în doar câteva zile. Desigur, modelele Mate 30 nu vor fi singurele echipate cu acest chipset, în trecut compania folosind modelele Kirin de top pe dispozitive Huawei şi Honor, atât pe segmentul high-end, cât şi pe cele mid-range premium.
Detaliile despre Kirin 990 sugerează că acesta nu este cu foarte mult diferit faţă de modelul de anul trecut la nivel de tehnologie folosită. Noul chipset este produs în fabricile TSMC pe noul proces de fabricaţie 7nm+ EUV, asigurând un număr de 10,3 miliarde de tranzistori şi posibilitatea de a integra un modem 5G.
La interior avem de a face cu o configuraţie octa-core. Patru nuclee din generaţia precedentă de la ARM, Cortex-A76, sunt folosite, cu frecvenţe diferite, însă. Două rulează la 2,86 GHz, iar alte două la 2,34 GHz. Celelalte patru nuclee mai lente sunt de tip Cortex-A55 de la ARM, la frecvenţă de 1,9 GHz. La capitolul GPU, Kirin 990 integrează un Mali G76 cu 16 nuclee la 600 Mhz. Conform CEO-ului Huawei, compania a refuzat să folosească noile nuclee Cortex-A77 de la ARM pentru că nu erau la fel de eficiente din punct de vedere al consumului de energie, în ciuda declaraţiilor producătorului de performanţă cu 20% crescută cu acelaşi consum. Richard Yu spune că anul viitor, pe procesul de 5nm, Huawei va lua în considerare utilizare nucleelor Cortex-A77.
Pe lângă modelul Kirin 990 cu 5G, Huawei va folosi şi o variantă cu modem 4G, care este puţin diferită, însă. Aceasta este construit pe procesul de fabricaţie de anul trecut, 7nm, şi integrează aceleaşi două nuclee Cortex-A76 la 2,86 GHz, însă va folosi alte două Cortex-A76 la 2,09 GHz, în timp ce nucleele Cortex-A55 vor rula la o frecvenţă mai scăzută: 1,86 GHz. Nu este clar de ce aceste variante folosesc frecvenţe diferite şi proces de fabricaţie diferit. O altă diferenţă ar fi în configuraţia nucleelor NPU pentru AI. Modelul 5G foloseşte 2 nuclee mari şi unul mic, în timp ce modelul 4G dispune de un singur nucleu mare şi unul mic pentru astfel de funcţii.
Tot Richard Yu spune că momentan compania va putea folosi tehnologie ARM, în ciuda includerii Huawei pe Entity List. Compania a obţinut licenţele necesare utilizării nucleelor ARM înainte de 16 mai, când SUA a pornit în mod oficial sancţiunile. Totuşi, aceste licenţe nu vor fi valabile pentru totdeauna, iar dacă situaţia din SUA nu se rezolvă, va trebui găsită o alternativă la această arhitectură, folosită în toată industria de dispozitive mobile.
Pentru viitorul apropiat, Kirin 990 pare să fie soluţia hardware pentru dispozitivele de top de la Huawei. După Mate 30 şi Mate 30 Pro, acesta ar putea fi integrat în seria P40 din primăvară, dar şi într-o variantă îmbunătăţită a lui Mate X, primul telefon pliabil al companiei, care urmează să apară în magazine în următoarele câteva săptămâni.