Huawei începe să simtă efectele restricţiilor din China. După vânzări în scădere pentru trimestrul al doilea, care cu siguranţă vor continua să scadă şi în perioada următoare şi zvonurile despre seria Mate 30 fără acces la serviciile Google, compania a început să livreze laptop-uri fără Windows. Primele modele care vin cu sistem de operare Linux pre-instalat au intrat deja la vânzare în China, însă nu este tocmai clar dacă dispozitivele MateBook vor renunţa la Windows şi în alte regiuni.
Primele modele de laptop-uri Huawei MateBook livrate cu distribuţia Deepin de Linux sunt MateBook X Pro, MateBook 13 şi MateBook 14. Sistemul de operare Deepin este dezvoltat de o companie chineză, care foloseşte codul Linux, iar cei care sunt îngrijoraţi despre un sistem de operare chinezesc au la dispoziţie codul sursă, asemeni altor distribuţii similare, produse de companii şi entităţi din alte ţări.
Spre diferenţă de alte variante de Linux, Deepin este recunoscut drept unul care vine din start cu un design plăcut şi o interfaţă uşor de utilizat, ceva ce alte variante de pe piaţă nu oferă. Huawei trebuie să ofere utilizatorilor o tranziţie cât mai uşoară de pe Windows, însă fiind vorba despre PC-uri, acestea nu sunt obligatoriu blocate pe Linux. Clienţii pot instala independent Windows 10 de pe un stick USB, dacă îşi doresc asta, însă sistemul de operare va trebui cumpărat separat, nu va mai veni pre-instalat pe computer.
Singurul lucru care ridică suspiciuni referitoare la Deepin Linux este platforma sa de cloud, care oferă stocare şi sincronizare între dispozitive. Fiind vorba despre servere găzduite în China, datele stocate pe acestea ar putea fi accesate cu uşurinţă de autorităţile chineze, la cerere. Probabil că cea mai sigură soluţie pentru cei care cumpără noile Huawei MateBook ar fi să instaleze Windows pe cont propriu.
Suntem mai degrabă curioşi să vedem ce se va întâmpla cu seria de laptop-uri MateBook în viitorul apropiat. Huawei a cumpărat în avans componente pentru dezvoltarea lor, însă Intel deja a lansat noi procesoare pentru platformele mobile. Variantele care vor rămâne pe piaţă vor fi depăşite tehnologic rapid, în timp ce stocurile de piese se vor consuma eventual. Soluţia de a înlocui sistemul de operare cu unul open-source nu va rezolva problema componentelor, iar Intel şi AMD, singurii producători de procesoare de PC-uri sunt originari din SUA, deci inaccesibili pentru Huawei.