Acum este momentul perfect pentru a cumpăra un computer dedicat gaming-ului, întrucât toate companiile ;i-au cam pus la bătaie componentele din noua generaţie. AMD a lansat Ryzen 3000 şi Radeon 5700, NVIDIA a lansat seria RTX Super, iar Intel… Intel a lansat procesoare pentru laptop-uri (mai durează până când vom vedea procesoarele de 10nm pentru PC-uri). Cei care vor un desktop de gaming au acum de ales între multe componente bune, iar sezonul de reduceri abia acum începe, deci cu siguranţă vor exista oferte bune la multe dintre componentele mai vechi şi mai noi. Totuşi, pentru cei care nu doresc să piardă prea mult timp cu configurarea şi asamblarea unui computer, sau care pur şi simplu nu se pricep la asta, există sistemele pre-configurate, iar modelul Arkay ar putea fi o soluţie foarte bună pentru majoritatea celor care îşi doresc un computer de gaming nu foarte scump, dar bine dotat.
Arkay este un nou sistem asamblat de PC Garage, echipat cu componente foarte bune. Avem de a face cu o carcasă SlientiumPC Armis mare şi grea, capabilă să găzduiască cam orice ţi-ai putea imagina într-un PC de gaming. În cazul Arkay, avem toate componentele necesare unei experienţe de gaming de calitate, cu spaţiu liber pentru instalarea altor componente. Cei care şi-ar dori mai târziu să îşi realizeze un sistem de răcire pe apă au destul spaţiu pentru instalarea unui rezervor generos, de exemplu.
Carcasa este echipată cu coolere RGB din fabrică şi are filtru de praf în partea de sus, acesta fiind uşor de scos şi curăţat, datorită magneţilor montaţi pe marginea lui. Sursa şi hard disk-urile sunt ascunse în partea de jos şi accesibile pe partea din stânga. Nu în ultimul rând, carcasa este echipată cu un geam fumuriu pe partea stângă, toate componentele fiind vizibile din afară. Desigur, tot computerul este „RGB”, aşa că efectul este accentuat în special când lumina este stinsă.
La interior găsim o placă de bază Gigabyte AORUS X470, un procesor de generaţie nouă, Ryzen 5 3600 de la AMD, iar răcirea acestuia este asigurată de un cooler Deepcool GAMMAXX L420 de tip AIO. Avem memorii Corsair Vengeance RGB Pro (16 GB @ 3200 MHz), şi un SSD Intel de 1 TB pe format M.2, care este perfect ca un punct de pornire pentru un sistem rapid şi „încăpător”. Placa de bază mai are un port M.2 liber pentru ataşarea unui SSD în plus, cât şi 6 port-uri SATA-III pentru HDD-uri sau SSD-uri tradiţionale.
Arkay include şi o placă video GeForce RTX 2060 VENTUS de la MSI. Aceasta va asigura performanţă foarte bună în majoritatea jocurilor, atât în rezoluţie 1080p, cât şi 1440p, fiind una dintre cele mai bine poziţionate plăci video cu ray-tracing în raportul performanţă/preţ de pe piaţă. Cu această placă video vei putea rula inclusiv jocuri noi precum Control sau Call of Duty Modern Warfare cu toate efectele de iluminare, reflexii şi umbre pornite. Vorbind însă despre o placă video mid-range, intensitatea efectelor nu va fi maximă în cazul jocurilor cu suport RTX. Nu de alta, dar NVIDIA trebuie să aibă un motiv pentru a vinde şi modele superioare precum 2070, 2080 sau variantele super şi Ti. Totuşi, ca un pachet complet RTX 2060 este la limita perfectă între preţ, funcţionalitate şi performanţă, pe care rareori o întâlnim.
În cele din urmă, sistemul este alimentat cu o sursă Super Flower de 550W, cu certificare 80+ Silver, mai mult decât de ajuns pentru a alimenta un astfel de sistem. Ba chiar lasă loc şi de un upgrade de placă video, în cazul în care doreşti asta după o perioadă.
Arkay nu este nici pe departe un sistem mic, deci dacă vă hotărâţi să îl cumpăraţi, luaţi în calcul faptul că are nevoie de mult spaţiu pe birou. Şi spun pe birou, pentru că veţi dori să îl afişaţi, întrucât din punct de vedere vizual arată foarte bine. Are luminiţe RGB peste tot: pe cele trei coolere frontale, pe cooler-ul din spate, pe memoriile RAM, dar şi pe water block-ul/pompa sistemului de răcire, cât şi pe cele două ventilatoare ale radiatorului. Parcă lipsesc luminiţele de pe placa video, însă cu toţi ştim că LED-urile nu adaugă FPS-uri în jocuri, iar alegerea unei plăci video ar trebui făcută în primul rând în funcţie de raportul performanţă/preţ. Oricare alte funcţii extra sunt considerate bonusuri.
Fiind un sistem mare, acesta este şi destul de greu. 10 kg cântăreşte doar carcasa, fără sistemul de răcire AIO, fără sursă şi placă video, care sunt cele mai grele componente. Cu toate acestea, sistemul depăşeşte 15 kg.
Având în vedere că asamblarea PC Garage este întotdeauna bine pusă la punct, sunt puţine lucruri pe care le-aş putea reproşa acestui sistem. Poate că sistemul de răcire este puţin prea zgomotos în utilizare, ventilatoarele de pe radiatorul Deepcool fiind parca prea uşor de auzit în full load faţă de aşteptările mele.
Un PC de gaming este în general realizat pentru performanţă în funcţie de rezoluţia dorită. Având de a face cu un sistem echipat cu RTX 2060 de la NVIDIA, este clar că ţinta este fie rezoluţia 1080p cu multe cadre pe secundă, fiind potrivit un monitor la 120 sau 144 Hz de acest gen, fie 1440p sau WQHD la 60 Hz. RTX 2060 ar trebui să ruleze cam orice joc nou în 1080p sau 1440p, pe detalii înalte sau foarte înalte la peste 60 de cadre pe secundă şi jocuri RTX în 1080p la peste 30 FPS.
Pentru a nu influenţa rezultatele testelor, am lăsat procesorul la frecvenţa standard şi nu am aplicat overclocking la placa video. Toate jocurile au fost rulate la detalii foarte înalte (profil Very High/Ultra, după caz) cu setarea antialiasing OFF. În 1080p, jocurile orientate pe multiplayer testate de noi, precum For Honor şi Rainbow Six Siege au reuşit să depăşească 120 FPS cu toate detaliile la maximum. Având în vedere că nu mulţi jucători aleg în titluri competitive să ruleze pe detalii maxime, este destul de clar că Arkay va face faţă tuturor jocurilor online.
În majoritatea jocurilor AAA single player testate, Arkay depăşeşte 60 FPS. Singurele excepţii sunt Assassin’s Creed Odyssey, care este limitat de procesor, joc care nici pe cele mai puternice procesoare nu scoate o medie prea mare de cadre pe secundă, şi Metro Exodus, al cărui test Benchmark nu reflectă performanţa adevărată din joc. Testele au fost rulate cu RTX OFF. Chiar şi în rezoluţie 1440p, majoritatea jocurilor stau cu mult peste 60 de cadre pe secundă, această experienţă fiind potrivită în special celor care preferă jocuri single player.
SSD-ul Intel s-a dovedit a fi decent, chiar dacă nu este unul dintre cele mai rapide. Cu 1 TB stocare poţi instala câteva jocuri noi şi poţi avea spaţiu şi pentru alte tipuri de date, precum fotografii sau clipuri video, melodii, etc. Sugerăm ataşarea unui HDD extra pentru astfel de fişiere şi a unui SSD în plus pe M.2 pentru cei care vor să ţină mai multe jocuri instalate.
Arkay de la PC Garage este un sistem construit cu bun simţ în materie de specificaţii. Este un sistem poziţionat la un preţ corect, chiar şi dacă încerci să îl configurezi separat. Avantajul săi este în primul rând asamblarea premium şi lipsa bătăii de cap şi timpului pierdut cu asamblarea acasă. Un alt avantaj interesant, pentru cei care preferă să aibă totul curat tot timpul este o husă cu logo-ul Arkay, inclusă în pachet.
Sistemul Arkay este acum disponibil la comandă pe PC Garage la preţul de 5.999 lei.
Componente de calitate
Asamblare premium
Performanţă bună în preţul dat
SSD 1TB
Carcasa are filtre de praf
Coolerele de pe radiatorul AIO sunt puţin cam zgomotoase
Carcasa este foarte mare, deşi nu este necesar prea mult spaţiu la interior