Seara de 19 septembrie s-a dovedit a fi una extrem de aglomerată în domeniul tehnologiei. Nu numai că Huawei a prezentat oficial seria de smartphone-uri Mate 30, confirmând cu această ocazie că nu mai poate folosi aplicaţiile şi serviciile Google, însă Apple a lansat noul sistem de operare iOS 13, care vine la „pachet” şi cu actualizarea watchOS 6 pentru Apple Watch. Dacă aveţi un dispozitiv mobil Apple lansat în ultimii câţiva ani, a venit momentul să faceţi update.
Apple a lansat iOS 13, noua versiune îmbunătăţită a sistemului său de operare mobil. Acest update este dedicat exclusiv telefoanelor din gama iPhone şi celui mai recent iPod Touch (generaţia a 7a). Pentru tablete, Apple a separat software-ul şi promite lansarea iPad OS foarte curând. Chiar dacă data debutului iPad OS era iniţial stabilită pentru 30 septembrie, aceasta a fost mutată pe 24 septembrie, adică peste numai câteva zile. De asemenea, se pare că şi iOS 13.1 va fi lansat tot săptămâna viitoare. Se pare că iOS 13 are câteva bug-uri de utilizare, care vor fi corectate în versiunea 13.1.
Atât iOS 13.1, cât şi iPad OS vor veni la pachet şi cu câteva funcţii noi, care nu au putut fi integrate în lansarea originală a lui iOS 13 de aseară. Totuşi, ce aduce iOS 13 nou? La suprafaţă, nu avem prea multe noutăţi. Apple a integrat o temă „întunecată” pentru interfaţa sistemului de operare şi a aplicaţiilor sale proprietare. Producătorii de aplicaţii vor putea folosi API-urile Apple pentru a detecta dacă telefonul este setat pe dark mode pentru a afişa o versiune cu fundal negru. Pentru asta însă va trebui să aşteptăm actualizări din AppStore.
Probabil cea mai mare noutate, pe lângă diverse mici modificări de interfaţă şi îmbunătăţiri, este Apple Arcade, serviciul de jocuri pe bază de abonament. Acesta costă 25 lei şi asigură acces la o bibliotecă de 100 de jocuri. Întreaga selecţie de jocuri va fi disponibilă în următoarele săptămâni, serviciul fiind lansat momentan cu „doar” câteva zeci disponibile. Jocurile sunt compatibile cu iOS, iPad OS, tv OS şi mac OS, deci pot fi jucate pe mai multe platforme Apple, indiferent de ecranul ales şi sunt compatibile cu controllerele de PlayStation 4 şi Xbox One. Mai multe detalii despre Apple Arcade puteţi citi pe Go4Games.
Dacă aveţi unul dintre dispozitivele compatibile din lista de mai sus, tot ce trebuie să faceţi este să accesaţi aplicaţia Configurări, navigaţi către meniul General şi apoi să apăsaţi pe butonul Actualizare Software. Update-ul are în jur de 2 GB.
Apple a lansat watchOS 6, dar numai pentru cele mai recente ceasuri din gama Apple Watch. Astfel, doar modelele Apple Watch Series 3 şi 4 pot face update acum la watchOS, în timp ce noul Series 5 vine cu sistemul de operare pre-instalat. Totuşi, modelele Series 1 şi Series 2 sunt pe lista de compatibilitate cu watchOS 6, însă vor primi actualizarea „mai târziu”. Apple nu a menţionat data exactă pentru lansarea noului update pe aceste dispozitive.
Noutăţile nu sunt majore, însă. Apple Watch primeşte acum posibilitatea de a instala aplicaţii direct din interfaţa sa, fără a iniţia procesul de pe iPhone. De asemenea, ceasurile primesc un indicator de zgomot, care monitorizează zgomotul ambiental şi care te poate anunţa când nivelul este peste limitele obişnuite. Apple a integrat şi câteva noi aplicaţii, mult dorite de utiliatori: calculator, reportofon şi reminders. Mulţi dezvoltatori de aplicaţii care vindeau astfel de aplicaţii cu siguranţă nu vor fi fericiţi după acest update.
Pentru femei, Apple integrează şi o aplicaţie pentru monitorizarea ciclului menstrual, care se sincronizează cu aplicaţia Apple Health.
Cei care au Apple Watch Series 3 sau 4 pot porni update-ul din aplicaţia Ceas de pe iPhone, din meniul General > Actualizare software. Singurele ceasuri care nu pot instala watchOS 6 sunt Apple Watch din prima generaţie, numită popular „series 0”.