iPhone 11 continuă să rămână în atenţia reflectoarelor, mai ales acum că dispozitivele au început să ajungă în mâinile utilizatorilor. Avem deja teste de rezistenţă la lovituri, ghiduri de dezasamblare şi teste de performanţă. Rămâne însă un singur test important pe care modelele iPhone 11 trebuie să îl treacă pentru a putea fi recomandat cu adevărat: testul de îndoire, care a apărut tot în urma lansării unui iPhone, acum 6 ani.
Canalul JerryRigEverything de pe YouTube, care a demonstrat de curând cât de fragil este un Galaxy Fold la utilizare obişnuită a testat noul iPhone 11 Pro Max şi a ajuns la concluzia că Apple merge în direcţia potrivită, folosind numai materiale de cea mai înaltă calitate pentru realizarea carcasei exterioare a telefonului. Avem de a face cu oţel inoxidabil pe laterale, sticlă pe faţă şi pe spate şi chiar o textură microscopică pe capacul colorat, care rezistă la fel, sau chiar mai bine la zgârieturi faţă de cel de pe partea din faţă.
Prin natura abrazivă a sticlei de pe spate, contactul cu alte materiale mai puţin puternice pe scala Mohs, acestea vor lăsa reziduuri pe sticla de pe spate, însă aceste semne vor dispărea imediat ce sunt înlăturate cu mâna sau cu o lavetă. Desigur, zgârieturile cu obiecte de nivel 6 sau 7 vor lăsa urme permanente, asemeni sticlei de pe partea din faţă. Apple încă nu a trecut la sticlă de safir, pentru rezistenţă în plus. Ce-i drept, puţini producători, precum HTC au ales astfel de materiale în trecut, iar Xiaomi a ales ceramica pentru anumite variante ale smartphone-urilor lor. Totuşi, acele materiale au alte dezavantaje, precum rezistenţă mai mică la şocuri mecanice, iar în cazul ceramicii, avem de a face cu un material care nu se crapă, ci se ciobeşte.
În rest, rezistenţa la apă la standardul IP68 cu 4 metri de adâncime este impresionant, fiind astfel „cel mai rezistent la apă” smartphone de pe piaţă, în timp ce obiectivele camerelor sunt realizate dintr-un material hibrid, care se zgârie asemeni sticlei, însă au în plus rame din metal, pentru a preveni contactul direct cu suprafaţa pe care telefonul este poziţionat.
Când vine vorba despre îndoire, la 226 de grame şi o ramă din oţel inoxidabil, telefonul nu se îndoaie deloc şi nici nu apare separarea sticlei de metal. În afară de anumite cazuri în care telefonul s-ar putea lovi de asfalt, iPhone 11 Pro Max pare să fie un telefon foarte bine construit. De altfel, şi varianta 11Pro cu ecran de 5,8” ar trebui să fie la fel de rezistentă, fiind realizată din exact aceleaşi materiale. Rămâne de văzut cât de rezistent este iPhone 11 în acest tip de teste, însă dacă este într-adevăr construit pe aceeaşi platformă precum iPhone XR de anul trecut, nu ar trebui să ne îngrijorăm, întrucât şi acel model a trecut cu brio de teste.