Gama de produse de gaming Predator de la Acer a crescut foarte mult în cei câţiva ani de prezenţă pe piaţă, cel mai vândut laptop de gaming din lume anul trecut fiind Helios 300. În timp ce această divizie include multe dispozitive pentru „consum larg”, Predator livrează şi câteva computere mai exclusiviste, precum Predator 21 X de acum doi ani, sau Triton 900, pe care l-am testat recent. Din aceeaşi categorie face parte şi Helios 700, un adevărat „monstru”, care vine cu o capabilitate pe care nu am mai întâlnit-o nicăieri: o tasatură glisantă, demnă de filmele „Transformers”.
Predator Helios 700 este un laptop mare. Nu este genul de computer portabil pe care să îl iei după tine într-un ghiozdan, ci unul care va rămâne lipit de un birou. Faptul că este într-un format de laptop te va ajuta doar să îl poţi muta prin casă sau prin birou mai repede, fără să cari după tine un monitor, o tastatură, un mouse şi o unitate separat. Totuşi, sacrificiul portabilităţii merită, întrucât acesta este unul dintre cele mai bine dotate laptop-uri de pe piaţă din acest moment.
În materie de design, acest model este destul de „standard” pentru un laptop mare şi greu. Are o grosime considerabilă, un ecran mare de 17” cu ramă groasă de jur-împrejur şi este construit în mare parte din plastic si metal. Nu ai vrea să îţi scapi un Helios 700 pe picior din două motive: în primul rând preţul, pentru că acesta este unul dintre cele mai scumpe laptop-uri de gaming disponibile, şi în al doilea rând pentru că probabil vei ajunge la spital cu oase rupte.
Avem de a face cu o multitudine de port-uri de conectivitate, însă nu atât de diverse precum te-ai aştepta de la o „namilă” de acest gen. Trei port-uri USB, un port Ethernet, două jack-uri pentru căşti şi microfon, două USB-C (unul cu Thunderbolt), un HDMI şi un DisplayPort este tot ce găsim pe lateralele acestui laptop, port-urile video fiind poziţionate pe partea din spate. Tot în spate se ataşează şi mufa de încărcare, adaptorul de priză fiind unul pe măsura laptop-ului oferind putere de 330W şi cântărind aproape cât jumătate din greutatea lui. Lipsa unui cititor de carduri este dezamăgitoare însă, acesta fiind un computer care s-ar potrivi cu siguranţă pe biroul unui utilizator care lucrează în mediul creativ.
Motivul pentru care acest laptop este mai mare decât multe alte modele de gaming este însă sistemul de răcire, care este realizat într-un mod diferit faţă de ceea ce am întâlnit până acum. Avem de a face cu două turbine, poziţionate de-o parte şi de alta a laptop-ului, care trag aer prin partea de sus şi îl evacuează pe laterale. Acestea răcesc cinci ţevi de cupru, care conduc căldura de la procesor şi de la cipul grafic spre exterior.
Întrucât tastatura cam stă în calea acestui sistem de răcire, Acer a decis să realizeze un sistem de glisare pentru aceasta, putând coborî tastatura, cu tot cu trackpad câţiva centimetri mai jos, pentru a permite aerului rece din exterior să fie absorbit mai eficient. Laptopul va funcţiona fără probleme şi cu tastatura în poziţia originală, dar nu va avea acces la opţiunile superioare de overclocking, deci nu va putea rula la adevărata sa putere.
Mecanismul de glisare pare să fie unul foarte solid, iar soluţia aceasta este ingenioasă din mai multe motive. Da, permite o răcire mai eficientă, însă pentru că trackpad-ul ajunge în exteriorul laptop-ului, Acer a realizat un sistem cu o balama, care îl înclină la un unghi numai bun pentru a putea odihni mânile acolo într-o poziţie mai confortabilă. Multe laptop-uri de gaming, în special cele mai groase, au o problemă la capitolul design în partea de jos, lăsând urme pe încheieturi după sesiuni mai lungi de joc. În cazul de faţă, acest lucru nu se întâmplă, întrucât există un soi de „palmrest” integrat.
Şi că tot vorbim despre tastatură, mai există o caracteristică unică în piaţă la acest laptop: integrarea unor butoane cu switch-uri „Magforce” pentru tastele WASD. Acestea sunt switch-uri lineare cu profil mai înalt decât restul, putând fi configurate în software-ul Predator Sense pentru a putea fi actuate mai sus sau mai jos în cursa de apăsare. Din păcate, trackpad-ul nu beneficiază de vreo tehnologie avansată, fiind un simplu trackpad de dimensiuni destul de mici pentru 2019, cu butoane fizice separate şi care oferă o experienţă de utilizare de bază. Mai multe companii ar trebui să ia realizarea de trackpad-uri pentru laptop-uri în serios. Totuşi, fiind vorba despre un laptop de gaming, cel mai probabil, majoritatea utilizatorilor vor avea ataşat tot timpul un mouse.
Helios 700 este un desktop replacement, astfel, acesta poate îndeplini toate activităţile pe care i le-ai putea arunca în faţă. Fiind echipat cu un procesor Intel Core i9 şi cu un RTX 2080 de la NVIDIA, este clar că rulatul de jocuri în rezoluţia nativă a monitorului integrat nu este o problemă, inclusiv la un framerate foarte înalt. Monitorul este realizat folosind un panou IPS la 144 Hz, bine calibrat la o privire rapidă, însă probabil că nepotrivit pentru activităţi de editare foto şi video fără o recalibrare folosind un dispozitiv spider.
Totuşi, ecranul este luminos, are un timp de răspuns mic şi nu are ghosting prounţat, fiind clar realizat pentru rularea de jocuri în condiţii optime. Nu este un monitor cu HDR şi nici nu are o rezoluţie foarte mare, însă având în vedere dimensiunile şi faptul că este integrat într-un laptop, nici nu este necesar să afişeze în QHD sau 4K. De altfel, testele de performanţă pe care le-am realizat au fost exclusiv pentru Full HD, întrucât probabil că nu foarte mulţi utilizatori ar ataşa alte monitoare la un laptop.
Din fericire, există posibilitatea de a ataşa până la patru monitoare în plus (două pe USB-C, unul pe DisplayPort şi unul pe HDMI), pentru cei care îşi doresc asta. Unul dintre port-urile USB-C este marcat cu logo-ul „VR”, fiind compatibil cu noile căşti de realitate virtuală care se conectează la PC doar printr-o astfel de mufă.
Despre autonomie nu prea are sens să vorbim, întrucât acesta nu este un laptop portabil. Probabil că vei putea scoate o oră sau puţin peste de utilizare normală folosind un profil „economic”, însă doar atât. Acesta este un laptop care trebuie ţinut permanent în priză, mai ales dacă doreşti să beneficiezi de întreaga lui performanţă.
Un capitol la care laptop-ul stă bine este redarea de sunet prin difuzoare, acestea fiind mai puternice decât media din piaţă. Un avantaj în acest sens îl constituie incintele mai mari ale difuzoarelor, posibile datorită dimensiunii laptop-ului, dar şi faptului că integrează nu mai puţin de şase difuzoare (5 „sateliţi” şi un subwoofer). Acesta este unul dintre puţinele laptop-uri de pe piaţă care se pot lăuda cu un astfel de sistem audio, iar rezultatele sunt foarte bune, chiar dacă volumul nu este tocmai impresionant. Totuşi, chiar şi la volum maxim, sistemul audio de pe Predator Helios 700 nu distorsionează, oferind un sunet clar pe întreaga plajă de frecvenţe.
Singura „dezamăgire” este faptul că subwoofer-ul nu este atât de puternic pe cât mi-aş fi dorit. În lipsa unui egalizator la nivel de sistem, doar folosind aplicaţii de redare poţi modifica profilul audio. De asemenea, dacă tastatura este glisată în jos, partea cu trackpad-ul va acoperi cei doi „sateliţi” din partea de jos, cât şi boxa centrală. Experienţa cea mai bună de audiţie este cu tastatura în poziţia originală.
Totuşi, acest sistem audio va fi greu de auzit la adevărata lui valoare în utilizare. Vei putea asculta muzică sau vedea un film folosind sistemul de sunet, însă în jocuri căştile vor fi absolut necesare. Coolerele de pe Helios 700 sunt foarte zgomotoase la turaţie mare, însă nu ajung acolo decât atunci când foloseşti profilurile de overclocking. Desigur, dacă vrei răcire maximă, poţi folosi butonul Turbo de pe tastatură, pentru o adevărată „simulare” de decolare a unui avion. Efectiv sunetul sugerează că laptop-ul mai are puţin şi începe să îşi ia zborul, însă temperaturile scăzute fac ca acest inconvenient să merite. Cu o pereche de căşti care izolează bine sunetul ambiental, poţi scăpa de sunetul ventilatoarelor. Din păcate, cei cu care vei juca online nu vor fi feriţi de acest sunet la microfon. Câştigi nişte performanţă, dar poţi pierde unul sau doi parteneri de joc. Tu decizi.
Este posibil ca Predator Helios 700 să fie cel mai puternic computer „portabil” echipat cu un singur GPU de pe piaţă în acest moment. Acesta nu este echipat cu alte componente decât cele ale companiilor rivale, însă sistemul de răcire inovator este ceea ce au nevoie acestea pentru a putea să îşi atingă adevăratul potenţial.
Procesoarele i9 pe laptop-uri sunt de obicei răcite insuficient, atingând rareori frecvenţele maxime. Aceeaşi situaţie se întâmplă de obicei şi cu cipurile grafice, iar în cazul de faţă avem de a face cu un RTX 2080 în varianta cea mai performantă disponibilă pe laptop-uri, nu modelul Max-Q, cu performanţă limitată.
În jocurile testate, pe detaliile cele mai înalte (fără antialiasing şi fără RTX), Helios 700 atinge peste 100 de cadre pe secundă, excepţie făcând doar Metro Exodus, al cărui benchmark nu reflectă performanţa din joc, însă oferă un test repetabil bun, care poate fi folosit în comparaţii cu alte modele şi Assassin’s Creed Odyssey, care este pretenţios chiar şi pe cele mai puternice desktop-uri.
Predator Helios 700 de la Acer este laptop-ul care s-a apropiat cel mai mult de performanţa unui computer de tip desktop echipat cu componente similare. Desigur, acesta nu este un laptop pentru toată lumea, însă cei care ştiu că au nevoie de el, cu siguranţă se vor bucura de o experienţă foarte bună de utilizare în orice situaţie.
Sistemul de glisare pe care Acer îl numeşte HyperDrift este cu adevărat impresionant, iar performanţa pe care acesta o asigură prin eliberarea căilor de aerisire merită spaţiul ocupat pe birou în plus, iar avantajul unui palmrest integrat în laptop este foarte plăcut în utilizare pentru mai multe ore.
Dacă ar fi să reproşez ceva acestui model este faptul că este foarte mare şi greu, o soluţie similară de răcire putând cel mai probabil fi integrată şi în laptop-urile de gaming mai mici, care au nevoie de aerisire suplimentară mai mult decât modelele mai mari.
Cel mai performant laptop testat până în prezent
Sistem de răcire inovator şi eficient
Tastele WASD pe suport magnetic cu setări analogice
Pot fi conectate mai multe monitoare, fiind disponibile mai multe port-uri
Palm-rest integrat, datorită sistemului HyperDrift
Difuzoare 5.1 de calitate
Foarte mare şi foarte greu. Nu este un computer cu adevărat portabil
Ventilatoarele fac un zgomot foarte puternic atunci când rulezi jocuri pe profilurile de overclocking
Nu are card reader
Trackpad-ul este „banal”