Folosirea conexiunii la internet pentru apeluri de voce poate fi o modalitate eficientă de a evita interceptarea apelurilor de către autorităţile anumitor guverne, cât şi de ocolire a tarifelor prohibitive impuse de unele companii de telefonie mobilă. Taxarea acestora poate fi o soluţie pentru ambele „probleme”. Pe de o parte, obţinerea abonamentelor VoIP poate fi condiţionată de furnizarea datelor personale şi legată de o anume cartelă SIM uşor urmărit, iar costul plătit garantează că nicio convorbire nu rămâne netaxată, indiferent de tehnologia folosită.
Din fericire astfel de practici nu sunt permise de autorităţile europene, însă cei care plănuiesc o vizită în Liban ar trebui să-şi aleagă cu mai multă atenţie modalitatea de comunicare preferată. Pentru început guvernul de la Beirut a votat introducerea unei taxe de 20 cenţi/zi pentru accesarea serviciilor VoIP, acoperind o gamă largă de servicii precum FaceTime Audio şi WhatsApp.
Măsura luată de autorităţi este pusă în seama „urgenţei economice” care impune atragerea de noi fonduri pentru plata datoriilor. Noua taxă ar urma să aducă la buget până la 200 milioane de dolari pe an.
Chiar dacă noua taxă cu valoarea fixă de 20 cenţi/zi nu este foarte mare, iar odată plătită permite convorbiri VoIP nelimitate, măsura nu a fost bine primită de cetăţenii libanezi, care au răspuns cu proteste violente. Deocamdată, măsura anunţată de autorităţi cu doar câteva ore înainte este suspendată şi nu este clar dacă planul va mai fi pus în practică.