Mate 30 Pro: impresii despre primul flagship Huawei fără Google

01.11.2019
Mate 30 Pro: impresii despre primul flagship Huawei fără Google

Huawei a ţinut în România un eveniment de prezentare pentru modelul Mate 30 Pro, cât şi pentru noile sale dispozitive din gama wearables, Watch GT 2 şi Freebuds 3. În timp ce dispozitivele wearables sunt interesante, atenţia a fost captată în special de noul flagship al companiei, care ar putea fi lansat şi în Europa (şi implicit în România) într-o ediţie limitată. Desigur, această lansare ar implica lipsa Google Mobile Services din fabrică, însă reprezentanţii companiei spun că există magazine locale interesate să aibă acest model în ofertă.

Huawei Mate 30 Pro – Hardware premium de top

În materie de design, Mate 30 Pro este comparabil cu orice alt flagship de pe piaţă şi, din anumite puncte de vedere, reuşeşte chiar să le şi întreacă. Display-ul „cascadă” este într-adevăr impresionant, acesta prelungindu-se pe laterale mai mult decât o fac dispozitivele cu ecrane curbate de la Samsung sau OnePlus, de exemplu. Atunci când priveşti ecranul din faţă, acesta nu pare să aibă margini, înclinarea de 88 de grade făcând rama metalică de pe margini să dispară complet.

Calitatea ecranului este foarte bună, la un nivel apropiat de cel al modelelor de top din piaţă precum cele de pe Galaxy Note10+ sau iPhone 11 Pro Max, de exemplu. Acest model are o diagonală de 6,53”, însă vine pe un format puţin mai lat decât ne-am obişnuit în ultima vreme: 18,5:9. Astfel, întregul dispozitiv pare să fie mai compact decât alte flagship-uri din prezent, iar greutatea de 198 de grame este bine distribuită, făcându-l să pară chiar mai uşor decât este de fapt. Adevărul este că iPhone 11 Pro cu ecran de 5,8” are o greutate comparabilă.

Un aspect care nu mi-a plăcut atunci când am folosit Mate 30 Pro a fost lipsa butoanelor de volum fizice. Compania a pus butonul de power de culoare roşie pe laterala din dreapta, însă butoanele de volum sunt complet absente la prima vedere. Controlul volumului se face printr-un gest de două atingeri cu degetul pe laterala curbată a sticlei, în partea de sus, fie pe stânga, fie pe dreapta… cel puţin în teorie. În practică, acest gest necesită puţin exerciţiu şi nu funcţionează de fiecare dată. Ajustarea volumului este mai complicată decât ar trebui, iar imposibilitatea de a controla volumul cu ecranul stins este clar un dezavantaj al acestui dispozitiv. Pentru acest dispozitiv, Huawei a implementat un sistem de vibraţii haptic, similar cu Taptic Engine de pe iPhone, fiecare mişcare a barei de volum făcând un click pe care îl simţi. Totuşi, asta nu face experienţa de schimbare a volumului cu multi mai plăcută.

Huawei s-a lăudat în cadrul prezentării oficiale de la Munchen inclusiv cu un sistem de control de la distanţă folosind gesturi de mişcare ale mâinii, însă nu am reuşit să le fac să funcţioneze într-un mod consistent. Anumite gesturi precum strângerea pumnului şi depărtarea pentru screenshot-uri a mers mai uşor, însă scroll-ul în sus şi în jos nu a funcţionat aproape deloc.

Notch-ul din partea de sus nu este tocmai „modern” conform standardelor actuale, alţi producători (inclusiv Huawei pe alte modele) adoptând deja soluţii precum o cameră retractabilă şi ecran complet sau un orificiu într-unul din colţuri sau centrat. Huawei Mate 30 Pro vine însă cu o soluţie de deblocare avansată, asemeni Mate 20 Pro de anul trecut, care este similară cu Face ID de pe iPhone şi noua tehnologie de recunoaştere facială de pe Pixel 4. În teorie, sistemul de autentificare prin recunoaştere facială aceasta ar trebui să fie mai bine securizat chiar şi decât senzorul de amprentă optic integrat în display.

Tot la capitolul hardware, Huawei Mate 30 Pro vine cu câteva particularităţi interesante. De exemplu, este unul dintre puţinele dispozitive de pe piaţă care încă oferă un port infraroşu, pentru a emula telecomanda pentru diverse electrocasnice. Din păcate, Huawei nu renunţă la standardul proprietar Nano Memory pentru carduri de stocare, acestea fiind produse doar de Huawei, iar capacitatea maximă este de 256 GB. Cardul nu poate fi introdus în alte dispozitive şi nici nu există card readere compatibile pentru PC, transferul de date fiind posibil exclusiv prin USB-ul telefonului. Se pare că au apărut şi câteva cititoare de carduri Nano Memory pe USB, pentru utilizatorii de Huawei care doresc transfer de date mai rapid între telefon şi PC.

Huawei Mate 30 Pro – Android, dar fără Google

Nu am stat să rulez teste de performanţă pe Mate 30 Pro, însă nici nu ar fi necesare. Telefonul este cel mai performant dezvoltat de Huawei până în prezent şi nu s-a plâns nimeni de modelele Mate 20 sau P30, care foloseau Kirin 980 în locul Kirin-ului 990 din prezent, aşa că nici nu avea rost. Totuşi există şi un alt motiv pentru care aceste teste nu au fost nici măcar posibile, o problemă care este şi va rămâne probabil o pată mare şi neagră asupra acestui dispozitiv: lipsa accesului la aplicaţii.

Modelul pe care l-am avut la îndemână folosea software-ul EMUI 10, bazat pe Android 10, în varianta pentru China. Astfel, acesta avea pre-instalate multe aplicaţii chinezeşti. Fie că are soft de China, sau de Europa însă, Mate 30 Pro nu are şi probabil că nu va avea prea curând acces la Google Play Store, magazinul de aplicaţii pe care toţi utilizatorii de Android sunt obişnuiţi să îl folosească. În consecinţă, telefonul nu are acces la Google Maps, GMail, YouTube, Google Assistant, Docs, sau orice altă aplicaţie produsă de Google.

De asemenea, nu are acces nici la vasta bibliotecă de aplicaţii din Play Store, iar cei care trec de la un telefon Android la Mate 30 Pro nu vor putea să folosească aplicaţiile deja cumpărate din Play Store. Totodată, aplicaţii precum Facebook, Instagram, Messenger, WhatsApp şi altele din categoria social media sunt complet absente. Să nu mai vorbim despre soluţii de banking precum ING HomeBank, BT24, sau fintech-uri precum Revolut, Orange Money, etc.

Huawei propune magazinul App Gallery proprietar, echipat la rândul său cu Huawei Mobile Services, alternativa la Google Services. Oferta este încă sărăcăcioasă, însă câteva aplicaţii încep uşor-uşor să apară, datorită unui fond de 1 miliard de dolari pe care Huawei îl va folosi pentru a susţine portarea aplicaţiilor pe platforma sa. În lipsa unor servicii de bază precum hărţi, sau o soluţie pentru integrarea unui profil comun în jocuri video şi nişte certificări pe partea de DRM pentru aplicaţii de streaming precum Netflix, HBO Go sau Amazon Prime, sunt slabe şanse ca aplicaţiile să funcţioneze 100% cum te-ai aştepta pe acest telefon de top.

Da, probabil că există câţiva interesaţi să îşi „modeze” telefonul prin diverse metode pentru a instala serviciile Google cumva. Nu mai există nicio soluţie „la cheie” precum lzplay, deci acesta nu ar putea deveni prea curând un dispozitiv de masă, precum Mate 20 Pro sau P30 Pro. O altă soluţie care implică un fel de „scărpinare la tâmpla stângă cu mâna dreaptă” este instalarea VMOS dintr-un alt magazin alternativ de aplicaţii, o maşină virtuală care poate permite instalarea aplicaţiilor Google şi a altor aplicaţii din Play Store într-o interfaţă separată. Totuşi, această metodă nu garantează acces la toate funcţiile hardware şi software ale telefonului, iar totul este prea greoi şi prea puţin intuitiv. De altfel, gestionarea notificărilor în timp real folosind această soluţie este departe de a fi ideală, fiind prea complicată, şi nedemnă de un dispozitiv de peste 1.000 de euro.

În ciuda faptului că este un dispozitiv „incomplet”, fără serviciile Google (hărţi, YouTube, docs) şi acces la aplicaţiile pe care le deţii deja pe Google Play Store, fără acces la servicii de banking care ar putea asigura plăţi cu telefonul şi fără acces uşor la aplicaţiile de social media, streaming video sau productivitate, Huawei ar putea să ceară în continuare pe acest telefon un preţ foarte mare. Oficial, telefonul a fost anunţat la un preţ de 1.100 euro, însă cel mai probabil, acesta va ajunge pe la 1.000 euro în magazine. Compania nu a confirmat încă planuri concrete pentru lansarea în România, însă ia în considerare acest lucru. Este foarte important pentru cei care se vor încumeta să cumpere acest dispozitiv să ştie şi să îşi asume aceste „lipsuri”. Experienţa de utilizare a unui Mate 30 Pro va fi foarte diferită faţă de cea a unui telefon „normal”, fiind similar doar în browsing de internet, apeluri şi SMS-uri. Orice altă experienţă fiind mai complicată decât este necesar.

Huawei Mate 30 Pro – Cea mai bună camera?

Şi totuşi, cel mai interesant aspect din punct de vedere hardware al acestui telefon este camera, însă în contextul actual, aceasta este probabil cea mai puţin importantă. Da, are cea mai performantă cameră de pe piaţă, cu trei lentile diferite, cameră specială pentru filmare şi lentile Leica, cât şi un senzor 3D TOF. Dar de obicei cea mai bună cameră este cea pe care o ai tot timpul la tine şi este greu de crezut că vor fi prea mulţi în Europa care vor avea un Mate 30 Pro în buzunar. În primul rând pentru că telefonul nu există încă pe piaţă în mod oficial şi în al doilea rând, pentru că dacă va veni va fi foarte rar şi nu va fi vândut probabil prin intermediul operatorilor, ci doar în câteva magazine (cele Huawei şi câteva partenere).

Am putut testa fugitiv camera într-o încăpere bine luminată, iar fotografiile s-au dovedit a fi bune pe ecranul telefonului. O funcţie care m-a interesat în mod special a fost cea de slow motion care poate încetini timpul de 256 de ori (peste 7000 cadre pe secundă). Rezultatele sunt interesante, modul de captură fiind mult mai intuitiv şi mai performant decât cel de pe modelele Samsung, de exemplu, însă focalizarea este lentă şi imprecisă în acest mod. Totuşi, este ceva ce nu se mai găseşte pe niciun alt dispozitiv, iar cu puţin efort poţi scoate nişte rezultate numai bune de publicat pe reţele de socializare. Calitatea video în acest mod nu este însă tocmai impresionantă.

Huawei Watch GT2 şi Freebuds 3

Aminteam la început despre cele două dispozitive din categoria wearables: Huawei Watch GT2 şi Freebuds 3. Pe acestea le-am văzut doar fugitiv. Ceasul arată bine din punct de vedere al design-ului şi promite 2 saptamani de baterie în varianta „masculină” şi „doar” o săptămână în varianta feminină. Ambele au aceleaşi funcţii însă, cu diverse antrenamente de fitness, monitorizare a pulsului, redare de muzică direct pe ceas şi multe altele. Din păcate, interfaţa nu este tocmai finisată, fiind simplistă şi cu animaţii lente. Aici intră în discuţie şi procesorul limitat şi cantitatea mică de memorie RAM, plus lipsa unui ecosistem de aplicaţii.

Watch GT2 va putea prim noi funcţii printr-un upgrade de firmware, însă nu are un magazin dedicat de aplicaţii sau suport din partea dezvoltatorilor. Dacă nu are deja o funcţie, nu prea există metode de a o adăuga, ca în cazul modelelor cu Wear OS, Tizen, Fitbit OS sau watchOS. Totuşi, GT2 are cea mai bună autonomie dintre toate, deci unii vor fi cu siguranţă interesaţi de un astfel de dispozitiv. Mi s-a părut ciudată însă utilizarea plasticului pe partea din spate, un detaliu non-premium. De asemenea, încărcătorul rotund este magnetic, însă încărcarea se face pe contacte, nu wireless.

În cele din urmă, căştile Freebuds 3 sunt ceea ce unii ar numi „clone” de AirPods, însă compania a încercat pe cât posibil să schimbe design-ul cutiei de încărcare, dar şi al căştilor. Acestea oferă un sunet decent, cât şi o capabilitate în plus faţă de AirPods: anulare a zgomotului ambiental. Această funcţie este acum prezentă doar pe AirPods Pro, modele mult mai scumpe de la Apple şi pe căştile Sony WF1000XM3 din categoria „true wireless”.

Merită Huawei Mate 30 Pro?

Nu am venit de la întâlnirea Huawei cu foarte multe răspunsuri noi. La nivel de vânzări, ştim deja că în ultimele câteva luni au fost înregistrate creşteri substanţiale (peste 200 de smartphone-uri vândute până în octombrie, luând la socoteală şi dispozitivele Honor). Totuşi, nu ştim cât va mai continua această creştere, având în vedere că dispozitivele complet noi pe care le va lansa Huawei în viitor vor fi lansate fără aplicaţii Google. Există deja planuri de a aduce câteva modele noi cu Google Mobile Services pe piaţa din România înainte de sfârşitul anului, însă acestea vor fi cel mai probabil rebrand-uri ale altor variante deja disponibile în alte regiuni, asemeni Honor 9X, sau Nova 5T.

Cert este că Mate 30 Pro este un telefon cu design şi hardware bune şi software incomplet pe care nu ar trebui să îl cumpăraţi decât dacă ştiţi cu siguranţă că puteţi trăi fără ecosistemul Google şi cuj toate dezavantajele menţionate anterior. Eforturile de a-i restaura compatibilitatea Google s-ar putea dovedi de succes, însă funcţionarea aplicaţiilor pe termen lung nu va fi garantată, Google putând oricând opri această funcţionalitate, sau un update de la Huawei putând bloca metodele dintr-un motiv sau altul. De altfel, reprezentanţii Huawei nu încurajează utilizarea Google Mobile Services în mod „neoficial” şi sugerează utilizarea aplicaţiilor din Huawei App Gallery, promiţând popularea acestuia cu din ce în ce mai multe aplicaţii pe care utilizatorii şi le doresc.

Galerie foto

Galerie foto

Galerie foto

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult