Unul dintre obstacolele de care te loveşti în mod inevitabil la folosire unei aplicaţii gratuite pentru navigare GPS pe telefon este cerinţa conexiunii la internet. Până relativ recent, unele aplicaţii foarte populare pentru navigare GPS refuzau pur şi simplu să mai funcţioneze în absenţa conexiunii la internet. Din fericire, lucrurile s-au mai schimbat, singurul compromis notabil pe care nu avem cum să îl evităm rămânând pierderea actualizărilor în timp real cu informaţii în trafic. Concret, dacă plănuieşti să foloseşti tableta sau telefonul mobil în rol de navigator GPS fără conexiune de date mobile, trebuie să accepţi de la bun început că nu vei beneficia de atenţionări privind posibile ambuteiaşi sau incidente din trafic şi nici sugestii de rute ocolitoare. Practic, funcţia de navigare va funcţiona ca pe sistemele clasice de navigare GPS, poate chiar identic dacă nimereşti aplicaţia potrivită:
Creat iniţial pentru sisteme dedicate de navigare GPS, software-ul iGO păstrează încă multe legături cu acestea, arhitectura sa internă fiind concepută eminamente pentru funcţionare offline. Aplicaţia încă este preferata şoferilor de TIR, care o folosesc cu încredere pe traseele lungi. Disponibilă şi în versiune pentru smartphone sau tablete, IGO se face remarcată prin interfaţa atractivă şi hărţile foarte detaliate, ilustrate cu machete 3D ale principalelor clădiri şi indicaţii vizuale pentru semnele de circulaţie.
Aplicaţie foarte precisă şi complexă, iGO care pune la dispoziţie unele dintre cele mai avansate hărţi GPS din industrie. Ţinând pasul cu competiţia, aplicaţia oferă şi alerte din trafic în timp real, suprapuse peste hărţile de navigare păstrate în memoria locală a telefonului mobil.
Toate acestea vin însă cu un preţ destul de piperat. Gratis de instalat, software-ul iGO este complet inutil fără pachetele de hărţi actualizate la zi. Spre exemplu, pachetul de hărţi pentru Europa vine cu preţul de 129.99lei, iar pentru servicii de ghidare vocală (indispensabile pentru orice aplicaţie modernă de navigare GPS) mai trebuie să plătiţi încă 21 de lei. Pachetul premium cu detalii geografice pentru hărţile de navigare GPS, costă şi el în plus.
Sygic este o altă aplicaţie creată iniţial pentru sisteme dedicate de navigare GPS. Sygic rămâne o soluţie competentă şi pe smartphone, oferind una dintre cele mai detaliate experienţe vizuale.
Hărţile furnizate de TomTom sunt redate cu numeroase repere 3D pentru clădiri şi forme de relief, iar modul de funcţionare offline asigură că nu vei întâmpina niciodată dificultăţi în zonele fără acoperire din partea reţelei de telefonie mobilă.
Aplicaţie de Android complet gratuită, MAPS.ME permite descărcarea hărţilor oricărei ţări pentru folosire offline. Aplicaţia include funcţie de navigare turn-by-turn utilizabilă şi în absenţa conexiunii la internet. Suportul folosit este OpenStreetMap, hărţile disponibile gratuit funcţionând doar offline.
Poţi descărca hărţile pentru fiecare ţară din lume. Traseele sunt calculate pentru maşină sau pe jos, iar hărţile open source sunt actualizate frecvent. Totuşi, fiind vorba de o sursă gratuită, este posibil ca nivelul detaliilor oferite şi acurateţea să nu fie chiar la nivelul unora dintre alternativele contracost.
Pe lista soluţiilor gratuite penru navigare GPS intră şi MapFactor, disponibile pentru instalare în magazinul Google Play.
Aplicaţia utilizează aceleaşi hărţi OpenStreetMap folosite şi de soluţia MAPS.Me, actualizate frecvent de o comunitate numeroasă de voluntari. Ai în plus opţiunea de a adăuga şi alte variante de hărţi, unele dintre acestea disponibile contracost.
MapFactor suportă navigare cu indicaţii vocale, moduri de vizualizare 2D şi 3D, teme pentru zi sau noapte. Perfect adaptată pentru funcţionare offline, MapFactor permite interogarea locaţiilor şi calcularea rutei fără nevoia unei conexiuni la internet.
Aşa cum spune şi numele, Offline Maps & Navigation este o aplicaţie pentru navigare GPS eminamente offline, capabile să descarce hărţile direct în memoria locală a dispozitivului şi funcţiona mai departe în mod complet autonom. Aplicaţia oferă şi unele facilităţi mai ambiţioase, aşteptate mai degrabă de la produse din gama premium, precum indicaţii pentru încadrarea benzii de circulaţie şi limitele de viteză tronsonul de drum.
Dacă este prezentă, conexiunea la internet aduce alerte din trafic in timp real, emulând măcar parţial funcţionalitatea oferită de un alt competitor important.
Administrată de Google, Waze foloseşte hărţile Google Maps şi poate fi „convinsă” să funcţioneze şi în modul offline. Preferată de şoferii navetişti şi nu numai, Waze necesită conexiunea la internet doar pentru calcularea iniţială a rutei.
Practic, tot ce trebuie să faci este să foloseşti funcţia Search pentru a găsi adresa dorită, aştepţi până ce aplicaţi calculează ruta optimă şi foloseşti butonul GO pentru iniţia călătoria, după care poţi părăsi raza reţelei Wi-Fi sau conexiunea de date. Teoretic, harta de navigaţie şi toate detaliile necesare sunt salvate automat în memoria telefonului mobil, lipsa ulterioară a conexiunii la internet însemnând doar pierderea alertelor din trafic.
Şi mai simplu de folosit offline, aplicaţia Google Maps pune la dispoziţie opţiune pentru descărcare offline, selectând exact porţiunea de hartă care te interesează.
Dacă în modul online ai în plus alerte radar pentru ambuteiaje şi incidente de trafic, respectiv posibilitatea selectării automate a unei rute ocolitoare, în modul offline te alegi cu un navigator GPS convenţional, care funcţionează însă cu hărţile bine întreţinute furnizate de Google.