Microsoft a început în ultimii câţiva ani să ofere o atenţie importantă şi utilizatorilor de Linux. De mai multă vreme poţi instala kernel-ul de Linux din Microsoft Store direct pe Windows 10, iar acum există şi prima aplicaţie din suita software Office care poate fi instalată şi rulată nativ pe sistemul de operare open-source. Microsoft Teams, aplicaţia de colaborare pentru birouri, care concurează cu Google Hangouts, Slack şi Facebook Workplace, este acum disponibilă pentru utilizatorii de Linux în variantă beta.
Lansarea Microsoft Teams pe Linux este o prioritate pentru Microsoft, întrucât platformele concurente au deja o prezenţă pe acest sistem de operare. Având în vedere că în diverse companii, angajaţii pot fi pe mai multe sisteme de operare, de la creativi care ar putea lucra pe macOS, la ingineri care ar putea prefera Windows, la administratori de reţea care pot folosi Linux, era necesară o aplicaţie care să funcţioneze pe toate acestea simultan.
De altfel, Microsoft Teams este aplicaţia din Microsoft Office care înregistrează cea mai mare creştere la nivel global, cu peste 500.000 de companii care o folosesc deja şi peste 20 de milioane de utilizatori activi zilnici. Totuşi, acest lucru nu înseamnă că întreaga suită Office va veni pe Linux în viitorul apropiat.
Chiar dacă este integrat în Office 365, Microsoft Teams funcţionează puţin diferit faţă de celelalte aplicaţii precum Word, Excel, Powerpoint, Outlook, etc. Microsoft spune că sistemul de operare Linux încă nu include anumite componente pe care Office le foloseşte pentru a permite funcţionarea acestora în parametri optimi.
Având în vedere că noile variante de Office au integrare cu OneDrive şi alte servicii online, este posibil ca tot Microsoft să fie de vină pentru întârzierea Office pe Linux, întrucât nu a dezvoltat aplicaţiile şi serviciile necesare care să faciliteze acest lucru.
Totuşi, dezvoltarea Microsoft către alte sisteme de operare este o prioritate pentru companie în ultimii câţiva ani, de cât s-a transformat dintr-un producător de software într-un producător de servicii. Windows este în continuare un produs care aduce mulţi bani, însă serviciile vândute către companii precum licenţele de Office 365, sau serverele bazate pe tehnologia Azure reprezintă ceea ce pare a fi viitorul companiei pe termen lung, aşa că prezenţa pe Android, iOS, Mac sau Linux este importantă pentru Microsoft.
De altfel, anul viitor, compania va lansa un nou smartphone cu două ecrane, numit Surface Duo, care va fi bazat pe platforma software Google Android.