În luna octombrie 2019, o investigaţie jurnalistică a scos la suprafaţă probleme grave apărute în jurul activităţii de moderare a conţinutului online, gigantul Facebook fiind acuzat că a delegat această ”treabă murdară” unor sub-contractori, fără a verifica dacă aceştia oferă condiţii de muncă adecvate pentru activitatea desfăşurată şi consiliere psihologică.
La nivel teoretic, moderarea de conţinut online pentru YouTube, Facebook şi orice platformă de socializare constă în inspectarea manuală a unui număr nesfârşit de postări raportate de alţi utilizatori sau marcate de filtrele automate de verificare a conţinutului, determinând dacă acestea încalcă sau nu politicile de utilizare a platformei respecitve. Practic, persoanele angajate pentru această sarcină trebuie să urmărească fiecare postare în parte, multe ilustrând acte de violenţă, abuzuri sexuale, cruzime, dezinformări şi mesaje cu tentă extremistă redate într-un limbaj dur. Prin natura job-ului, riscul de afectare emoţională este foarte mare, fapt ce impune măsuri de prevenţie deosebite, constând în evaluări psihologice periodice pentru fiecare angajat şi asigurarea unui mediu de lucru la standarde ridicate, care să reducă stresul resimţit.
În realitate, Facebook a evitat această responsabilitate lucrând prin sub-contractori anonimi, care să poată fi rapid debarasaţi în caz de probleme. Google, în schimb, pare să meargă pe strategia evitării răspunderii prin clauze contractuale pe care angajaţii sunt obligaţi să le semneze pentru continuarea activităţii, luând în mod formal asupra lor întreaga responsabilitate pentru eventuale traume psihice suferite în urma moderării de conţinut online.
Printre afecţiunile asumate pe semnătură de moderatorii YouTube se numără sindromul de şoc post-traumatic (întâlnit mai frecvent la militari întorşi de pe câmpul de luptă).
Deşi sunt adresate colaboratorilor, noile contrate sunt prezentate întreg personalului şi includ şi alte clauze, prin care angajatorul se obligă să evalueze suplimentar sănătatea angajaţilor şi să ceară ajutor de specialitate, dacă este nevoie.
Deşi, oficial, semnarea documentului este voluntară, mai mulţi angajaţi Accenture (partener YouTube pentru moderarea de conţinut) au declarat că refuzul noilor clauze se face prin rezilierea contractului.