Suntem deja de aproape o lună în 2020 şi lansările de telefoane mult aşteptate urmează să înceapă din luna februarie. Pentru unii, acesta este un motiv de bucurie, întrucât îşi vor schimba smartphone-urile mai vechi cu unele nou-nouţe, cu cele mai noi tehnologii şi cele mai performante componente. Totuşi, acum este un moment bun şi pentru a face trecerea la un telefon lansat în 2019, care cu siguranţă are acum un preţ mai accesibil şi oferă în continuare performanţă destul de bună. Iată o listă cu zece telefoane lansate în 2019 pe care încă merită să le cumperi şi în 2020.
Modelul P30 Pro (review) de la Huawei este în continuare unul dintre cele mai bune dispozitive cu Android de pe piaţă şi totodată unul dintre cele mai bune dispozitive la capitolul fotografie. Beneficiază de un sistem cu trei camere foto de top, un procesor încă foarte puternic (Kirin 980), ecran OLED curbat şi nu în ultimul rând, este ultimul smartphone high-end de la Huawei echipat cu Google Mobile Services. Acesta a primit de curând actualizare la EMUI 10 bazat pe Android 10, iar actualizarea nu afectează aplicaţiile Google. Având în vedere preţurile la care ajunge în cadrul campaniilor de reduceri, Huawei P30 Pro ar putea fi cea mai bună alegere pentru cineva care caută un telefon care să ofere un raport excelent între performanţă şi preţ.
De altfel, şi Galaxy S10+ (review) de la Samsung oferă un raport calitate-preţ excelentă şi chiar şi ceva în plus faţă de modelul Huawei. Da, sistemul de camere de la Samsung se apropie, dar nu îl întrece în performanţă pe cel de la Huawei, mai ales când luăm în considerare zoom-ul 2x faţă de 5x optic pe telefonul companiei din China. În schimb, Samsung beneficiază de un jack de 3,5mm pentru căşti, fiind printre puţinele din această listă care încă mai oferă aşa ceva. Ecranul Dynamic AMOLED de la Samsung este printre cele mai bune de pe piaţă, în timp ce la capitolul performanţă, acesta ar trebui să fie încă printre dispozitivele de top încă cel puţin un an sau doi. Având în vedere lipsurile modelului Galaxy S10 Lite (ecran Full HD, carcasă din plastic, fără rezistenţă la apă), lansat de curând, modelul S10+ este în continuare o alegere mai bună.
Galaxy Note10+ (review) este puţin mai scump decât Galaxy S10+, însă oferă performanţă similară şi un ecran chiar îmbunătăţit. Pe lângă acestea, avem o autonomie mult mai bună, un stylus „S-Pen” integrat şi un design ceva mai „serios”. Desigur, jack-ul pentru căşti a dispărut, însă acesta beneficiază de un slot microSD, ceva ce modelul Note10 standard nu mai are. În funcţie de oferta de reduceri, este posibil ca modelul Note10+ să fie de asemenea o alegere mai bună decât un Galaxy Note10 Lite, iar după lansarea seriei Galaxy S20 acesta va fi cu siguranţă şi mai ieftin decât este deja.
Chiar dacă s-a lansat deja OnePlus 7T Pro, modelul OnePlus 7 Pro este în continuare o alegere mai bună în 2020, în primul rând datorită preţului. Acesta ajunge deja în magazinele autohtone la sub 3.000 de lei şi oferă un hardware de top, design foarte atrăgător şi un ecran complet, fără decupaje, la 90 Hz. Chiar dacă nu are încărcare wireless sau rezistenţă la apă la standard IPXX, OnePlus 7 Pro poate să întreacă multe dintre dispozitivele din această listă la mai multe capitole.
Chiar dacă există iPhone 11 Pro şi 11 Pro Max, acelea sunt mai greu de recomandat din cauza preţului foarte mare şi reducerilor practic inexistente. Dacă vreţi să treceţi de la un iPhone 6S, 7 sau 8 la un model mai nou, modelul iPhone 11 standard este probabil cea mai bună alegere. Acesta beneficiază de acelaşi hardware de top de pe variantele Pro (procesor A13 Bionic, 4 GB RAM şi aceleaşi camere wide şi ultra-wide), însă are doar două lipsuri, care pot fi mai mari sau mai mici. Primul ar fi camera cu zoom, care dispare complet, iar cel de-al doilea ar fi display-ul LCD cu rezoluţie mai mică decât Full HD. În practică însă, ecranul de rezoluţie mică asigură o autonomie foarte bună, iar acesta este extrem de luminos şi are culori bine calibrate. Nu vei vedea diferenţa decât atunci când îl pui lângă un model Pro. O alternativă aproape la fel de bună, dar mai ieftină, ar fi şi iPhone XR, pentru cei cu bugete mai reduse. Acesta vine cu procesorul A12 Bionic din 2018, 3 GB RAM şi nu include o cameră ultra-wide.
Singurul smartphone de gaming din listă, pe care chiar ar merita să îl cumperi în 2020 este ROG Phone II (review) de la ASUS. Acesta este probabil cel mai puternic dintre toate atunci când vine vorba de forţă brută şi poate fi chiar overclock-at din software. Ba chiar vine şi cu un cooler activ şi este compatibil cu o plajă largă de accesorii. Acest model se găseşte în mai multe variante, însă noi o recomandăm pe cea cu 128 GB stocare, întrucât este cel mai accesibil. Camera foto nu este la nivelul altor modele din listă, însă autonomia, performanţa şi ecranul la 120 Hz sunt avantaje pe care le are faţă de fiecare dispozitiv în parte din acest top. Păcat că nu are şi rezistenţă la apă sau încărcare wireless. Are însă jack de 3,5mm.
Modelul Xiaomi Mi 9T Pro este probabil telefonul care a definit o nouă categorie de dispozitive în 2019, fiind un „killer” de flagship killer-e. Acesta este echipat cu hardware puternic, ecran fără decupaje, un design atrăgător, are o cameră destul de bună cu trei senzori, încărcare rapidă şi chiar şi jack pentru căşti, ceva ce nici măcar modelele OnePlus nu mai oferă. Cu un preţ de smartphone mid-range, Mi 9T Pro de la Xiaomi este o alegere bună pentru cei cu buget redus care îşi doresc performanţă de top.
Tot dela Xiaomi vine şi Mi Note 10 Pro, un telefon cu hardware mid-range, însă cu o cameră de top. Acesta este primul telefon cu cameră de 108 megapixeli de pe piaţă, care beneficiază de un senzor Samsung. Pe lângă acesta, telefonul mai dispune de alte patru camere: două cu zoom (2x şi 5x), o cameră ultra-wide şi chiar şi o cameră macro dedicată. Acesta a urcat în topul DxOMark pe locul al treilea, după Huawei Mate 30 Pro 5G şi Honor V30 Pro şi încă ocupă acel loc la egalitate cu Mate 30 Pro standard şi în faţa iPhone 11 Pro Max şi Galaxy Note10+ 5G. Având în vedere diferenţa de preţ între acesta şi concurenţa, cei pasionaţi de fotografie cu buget restrâns nu au multe alternative mai atractive.
Nova 5T (review) de la Huawei este cel mai recent telefon al companiei lansat cu servicii Google. Pentru a putea lansa un astfel de smartphone la final de 2020, compania a ales să facă un rebranding modelului Honor 20 Pro şi să îl lanseze drept un telefon mid-range premium cu hardware de top şi cameră performantă. Nu se ridică la nivelul altor dispozitive din listă la niciun capitol, însă preţul de lansare de sub 2.000 de lei sugerează că acesta va putea fi cumpărat în 2020 la preţuri mult mai accesibile.
În cele din urmă avem ZenFone 6 (review), un telefon ASUS care a venit ca o gură de aer proaspăt din partea companiei. Nu numai că vine cu un design original şi o cameră foto „high-tech”, care se rabatează pentru a putea fi folosită şi drept cameră de selfie, însă acesta oferă un ecran complet, componente hardware de top şi autonomie foarte bună. De asemenea, acesta este unul dintre cele mai rapide telefoane pe care le-am testat în 2020 din punct de vedere al timpului de încărcare, putând încărca sistemul de operare în mai puţin de 10 secunde.