Tribunalul Tangansky din Rusia a amendat Facebook şi Twitter cu 4 milioane de ruble pentru refuzul de a stoca datele despre utilizatorii ruşi pe teritoriul ţării. Această amendă nu este foarte mare, în comparaţie cu amenzile pe care Uniunea Europeană le-a dat companiilor de tehnologie din SUA în ultimii ani (62.845 dolari fiecare), însă ar putea schimba modul în care reţelele de socializare vor aborda stocarea datelor în Rusia.
Această amendă vine în urma legii internetului suveran, adoptată anul trecut, care seamănă destul de mult cu firewall-ul din China, care poate bloca orice accesul la orice site pe care guvernul îl interzice, limitând astfel accesul liber la informaţie pe internet. Stocarea datelor pe servere locale ar putea de asemenea oferi guvernului rus acces mai facil la datele cetăţenilor săi, legea permiţând autorităţilor să ceară acces de la companii, la nevoie.
Rusia cere acum tuturor operatorilor telecom să treacă traficul printr-un filtru operat de Roskomnadzor. Astfel, în cazul unui atac cibernetic, Rusia se poate deconecta de la internetul internaţional, păstrând însă operaţională reţeaua internă a ţării, pentru a putea funcţiona în continuare. Acest lucru permite însă autorităţilor să monitorizeze mai îndeaproape traficul de internet şi să cenzureze conţinutul la care au acces utilizatorii.
De fapt, această tehnologie a fost deja demonstrată în cazul Shutterstock, accesul la acest site fiind blocat pentru câteva zile în urma descoperirii unui set de fotografii defăimătoare la adresa steagului ţării. Cei de la Shutterstock au fost nevoiţi să ascundă respectivele fotografii de pe serviciul său în Rusia, acestea rămânând însă disponibile pentru utilizatorii din alte regiuni.