Divizia de smartphone-uri a companiei chineze TCL nu a fost foarte mult în atenţia publicului în ultimii ani. Dispozitivele Alcatel de buget şi modelele BlackBerry nu par să se fi bucurat de un succes foarte mare, însă compania a început în ultima perioadă să intre pe diverse pieţe cu dispozitive sub brand propriu, la preţuri accesibile. De asemenea, compania pare să investească mult în dezvoltarea de smartphone-uri cu ecran pliabil, iar cel mai nou concept al companiei sugerează că are în plan chiar şi un telefon cu display rulabil, similar cu cele pe care le-aam văzut şi în conceptele celor de la Samsung.
Există posibilitatea ca display-urile flexibile să fie mai degrabă folosite în viitor pentru a dezvolta smartphone-uri cu ecran rulabil, nu obligatoriu pliabil. Conceptul celor de la TCL prezintă un telefon care poate fi transformat în tabletă prin mărirea ecranului pe laterală, jumătate din ecran fiind ascunsă atunci când nu este necesar un display mai mare.
Conceptul TCL nu este tocmai original, întrucât am văzut astfel de idei prezentate la diverse show-uri de tehnologie încă de la primele zvonuri despre ecrane flexibile. Samsung a prezentat un astfel de concept în urmă cu mai bine de 5 ani, în timp ce brevetele companiei coreene sugerează că am putea vedea în viitor un dispozitiv similar.
În ultimii ani, TCL a prezentat mai multe concepte de smartphone-uri şi tablete pliabile. Compania a dezvoltat un propriu sistem de balama numit Dragonfly, în timp ce de curând a prezentat un dispozitiv care se pliază în două locuri, care poate fi împăturit asemeni unui ziar, în forma literei Z. Atunci când acel dispozitiv este complet deschis, poate oferi o suprafaţă de lucru mare, similară cu cea a unei tablete de dimensiuni mari.
Dispozitivul prezentat în fotografiile noi publicate de CNET sugerează însă că un smartphone de dimensiuni normale s-ar putea transforma într-o tabletă cu formă mai pătrăţoasă, similară în dimensiuni şi format cu un iPad Mini, de exemplu. Suprafaţa ecranului ar putea fi similară cu cea pe care o oferă Galaxy Fold, de exemplu, diferenţa fiind faptul că dispozitivul poate fi folosit asemeni unui telefon obişnuit, cu ecran pe întreaga parte frontală, nu cu un ecran secundar de mici dimensiuni.
Un alt avantaj ar putea fi grosimea dispozitivului. În fotografii, acesta apare a fi de grosime normală, sau doar puţin mai mare decât modelele obişnuite. Acest model ar putea avea şi alte avantaje, însă: utilizarea unui singur modul de camere frontale, ceva ce ar scădea costurile de producţie, cât şi o rezistenţă mai bună în timp, mecanismul de rulare fiind ascuns în corpul ecranului. Astfel, acesta nu este expus şi ar putea rezista mai mult în timp.
Când şi dacă vom vedea un astfel de dispozitiv pe piaţă, rămâne de văzut. Momentan singurele dispozitive echipate cu ecrane rulabile sunt televizoarele OLED premium de la LG, care vin cu o bază foarte mare şi preţuri extrem de mari. Miniaturizarea tehnologiei ar putea fi foarte costisitoare şi complicată, ceea ce sugerează că astfel de dispozitive ar putea fi încă destul de departe de a fi lansate.
Momentan, companiile producătoare de smartphone-uri cu ecrane pliabile sau rulabile vor trebui să rezolve şi alte probleme legată în primul rând de rezistenţa dispozitivelor. Ecranele protejate cu plastic sunt uşor de deteriorat în utilizare normală, iar noile componente mecanice nu permit încă rezistenţă la apă şi praf prea performantă. De asemenea, aceste componente în mişcare pot duce la alte probleme în cazul şocurilor mecanice, componentele mici şi fragile putând fi deteriorate în cazul în care dispozitivele sunt scăpate pe jos, chiar dacă alte componente, precum ecranul sau carcasa „supravieţuiesc”.