Tacticile de război au evoluat în secolul 21. În locul spionilor care să se infiltreze în diferite organizaţii, există acum atacuri cibernetice, iar agenţii Hamas din Palestina au reuşit să pătrundă în smartphone-urilor soldaţilor israelieni folosind conturi false de Facebook, Instagram şi Telegram şi convingându-i apoi să instaleze alte aplicaţii de tip malware, care permiteau monitorizarea traficului de date, extragerea de date personale şi monitorizarea geolocaţiei.
Se pare că cele şase conturi care au fost descoperite de către autorităţile israeliene purtau nume obişnuite precum Sarah Orlova, Maria Jacobova, Eden Ben Ezra, Noa Danon, Yael Azoulay şi Rebecca Aboxis. Acestea aveau fotografii de profil care prezentau fete tinere, iar strategia era să intre în discuţie cu soldaţii israelieni pentru a-i convinge să instaleze aplicaţia Catch & See pentru a oferi pe această platformă fotografii în plus faţă de cele de pe profilele de socializare deja existente.
Imediat după instalare, aplicaţia dădea un mesaj de eroare, care spunea că nu este compatibilă cu respectivul dispozitiv, iar procesul de „dezinstalare” pornea automat. Desigur, doar pictograma aplicaţiei rămânea ascunsă, aplicaţia rulând în continuare în fundal. Aplicaţia putea apoi să extragă fotografii, SMS-uri, contacte şi oricare alte date stocate pe telefon, dar permite şi instalarea de la distanţă a unor aplicaţii noi şi monitorizare în timp real a geolocaţiei, realizarea de screenshot-uri şi realizarea de fotografii folosind camera telefonului.
Acest tip de atac pare să existe încă din 2018, însă abia acum a fost legat de operaţiunile organizaţiei Hamas. De altfel, această tactică nu este tocmai nouă, întrucât Hamas a încercat să atace autorităţile israeliene în 2018 printr-o metodă similară.