Mulţi producători de montioare au preferat să împingă pe piaţă monitoarele ultra-wide drept soluţii pentru gaming, însă probabil cel mai mare atu al acestora se regăseşte în mediul de productivitate, iar LG pare să recunoască acest lucru, modelul 34WK95U fiind realizat special pentru cei din mediul creativ. Cu o diagonală de 34”, rezoluţie 5K şi tehnologii de top la bord, acesta ar putea fi monitorul perfect pentru cei care lucrează mult cu imagini.
34WK95U vine într-o cutie neaşteptat de mică pentru un monitor ultra-wide. Unul dintre motivele pentru care LG a putut face asta este că acesta nu este un monitor ultra-wide curbat, ci unul de tip plat. La o primă impresie, este puţin ciudat să lucrezi pe o suprafaţă atât de lată care nu se curbează la extremităţi, însă în timp te obişnuieşti. Fiind un monitor pentru creativitate, este important ca tot conţinutul afişat să fie la cea mai înaltă calitate şi cât mai aproape de rezultatul final.
Montarea monitorului este extrem de simplă. Acesta vine cu o bază metalică subţire şi uşoară, cu un picior extensibil pe verticală din plastic şi cu o cutie plină cu „accesorii”. De fapt, aceste accesorii sunt doar cabluri: un cablu standard pentru alimentare, un cablu DisplayPort, un cablu HDMI, un Thunderbolt Type-C (în general pentru cei care lucrează de pe computere Apple) şi un cablu USB 3.0 Type-B pentru a alimenta port-urile USB de pe spate. Indiferent ce tip de computer folosiţi, LG 34WK95U include în pachet toate cele necesare pentru a putea porni munca cât mai repede.
Meniul de configurare este extrem de simplu de utilizat, însă nici nu oferă foarte multe setări. Acesta foloseşte aceeaşi interfaţă familiară celor care deţin televizoare inteligente de la LG şi pot fi setate de aici câteva aspecte precum luminozitatea, profilul de culori, dar şi setarea în diferite spaţii de culoare precum sRGB, DCI-P3 sau REC709, pentru cei care lucrează în mediul creativ şi au nevoie de masterizarea clipurilor video în anumite standarde de culoare.
Aceste profiluri sunt disponibile direct din meniul monitorului şi pot fi schimbate cu o simplă apăsare de buton, fără a fi necesară recalibrarea manuală a monitorului pentru fiecare scenariu în parte. Acest lucru înseamnă că LG a calibrat fiecare profil în parte din fabrică. Desigur, fiind vorba despre un panou IPS, unghiurile de vizualizare nu sunt niciodată o problemă, culorile fiind la fel de naturale indiferent de punctul din care ecranul este privit.
Pe lângă toate acestea, avem de a face şi cu un monitor cu certificare VESA HDR600, o formă „de medie” de afişare a conţinutului HDR, care poate atinge un maximum de luminozitate de 600 nits şi o medie pe întreaga suprafaţă a ecranului de aproximativ 450 nits. Aceste valori sunt destul de înalte faţă de cele ale moitoarelor tradiţionale care abia dacă ating 300-350 nits la maximum.
Performanţa HDR este îmbunătăţită şi de faptul că acesta este un monitor cu iluminare locală, care poate să oprească sau să scadă intensitatea retroiluminării în zonele în care sunt afişate nuanţe mai întunecate de culoare şi să crească intensitatea în zonele foarte luminoase.
Desigur, putem vorbi mult şi bine despre tehnologiile integrate în acest monitor sau despre toate funcţiile sale, însă cel mai important este ca în utilizare să îşi facă treaba. LG prezintă acest monitor drept unul „5K”, însă această denumire poate fi confuzantă. Practic, avem de a face cu un monitor cu rezoluţie 4K pe format ultra-wide: 5.120 x .2160 pixeli. Astfel, faţă de un monitor 4K standard, ai 33% mai mult spaţiu pe orizontală, ceva ce se dovedeşte a fi foarte util în aplicaţii de productivitate.
În special în aplicaţii de editare video, spaţiul orizontal este extrem de util. Poţi vedea dintr-o singură privire întregul timeline, poţi avea un preview mare al clipului editat şi poţi umple restul ecranului cu alte ferestre şi unelte necesare editării video. La fel şi în Photoshop, poţi edita fotografiile în detaliu foarte mare, fără să fii nevoit să dai zoom in şi zoom out tot timpul.
LG a mai integrat o funcţie interesantă dar nu foarte utilă în acest monitor. Poţi conecta până la patru surse video folosind cele 4 intrări de pe spate: 2 x HDMI, 1 x DisplayPort 1.4 şi 1 x Thunderbolt. Monitorul permite astfel, afişarea tutuor surselor simultan pe ecran. Atunci când fiecare sursă este pusă într-un mic pătrăţel pe ecran, parcă această idee nu mai pare atât de bună, însă.
Un caz de utilizare secundar pentru acest monitor ar fi însă vizionarea de filme şi seriale. Fiind un monitor HDR cu rezoluţie 4K extinsă şi cu raport de aspect 21:9, acesta este perfect pentru filme de pe Netflix sau în format Blu-Ray, pentru cei care obişnuiesc să se uite la filme pe un PC şi nu pe un televizor mare. Experienţa de vizionare este excelentă, însă pentru sunet va fi necesară utilizarea unei surse externe.
Monitorul este echipat cu difuzoare destul de puternice, însă acestea nu sunt recomandate pentru utilizare pentru editare video sau pentru o experienţă audio relaxantă. Avem de a face cu difuzoare modeste, care nu redau prea bine frecvenţele joase. Astfel, sunetul rezultat este cam „metalic”, cu frecvenţe medii şi înalte foarte pronunţate.
Vorbeam la începutul articolului despre piciorul lui 34WK95U. Acesta este destul de uşor de montat, însă calitatea lui este discutabilă, mai ales în raport cu calitatea de top a monitorului pe care îl susţine. Piciorul de plastic nu oferă o stabilitate foarte bună, orice vibraţie câtuşi de mică putând să facă monitorul să se mişte.
Acesta oferă doar posibilitatea de a ajusta monitorul pe verticală şi pe înălţime, însă nu poate fi rotit în niciun sens. Probabil că LG consideră că cei care vor folosi acest monitor îl vor ataşa direct pe un suport VESA standard şi că nu vor folosi suportul din pachet, acesta fiind un simplu „bonus”.
Din acelaşi motiv probabil şi toate mufele sunt poziţionate direct pe spatele monitorului şi nu undeva în partea de jos, ca în cazul multor monitoare de pe piaţă. Tot acest fapt pare să fie şi cauza lipsei unui sistem elegant de ascundere pentru cabluri. Există o clemă inclusă în cutia cu accesorii, însă aceasta nu este nici pe departe o soluţie elegantă. Alte monitoare oferă posibilitatea de a ascunde cablurile prin suportul de birou sau au canale speciale şi cârlige pentru a le masca.
LG 34WK95U nu este un monitor pentru orice tip de utilizator. De aceea este şi unul dintre modelele mai scumpe pe care le-am testat până în prezent. Acesta este compatibil cu unele dintre cele mai înalte standarde de culoare, vine cu o rezoluţie extrem de înaltă la pachet şi în consecinţă oferă un spaţiu de lucru imens pentru cei care au nevoie de aşa ceva.
Nu ar trebui să cumpăraţi un astfel de monitor pentru jocuri video sau pentru filme, ci doar dacă activitatea principală pe care vreţi să o desfăşuraţi este în mediul profesional.