Facebook a prezentat o nouă unealtă software de Inteligenţă Artificială care ajută la detectarea şi blocarea conturilor false şi a celor care umplu reţelele de socializare cu spam. Aceasta se numeşte Deep Entity Classification (DEC) şi funcţionează într-un mod diferit faţă de alte soluţii similare de până acum. Aceasta poate să identifice şi să analizeze conturile şi să studieze comportamentul acestora pentru a decide dacă sunt sau nu conturi reale.
Conform Facebook, DEC a fost deja folosit pentru a dezctiva peste 6,6 miliarde de conturi false anul trecut şi a blocat de asemenea câteva milioane de încercări de a înscrie noi conturi în astfel de scopuri. Având în vedere că Facebook are în prezent în jur de 2,89 miliarde de conturi reale active pe platforma sa, cifra de 6,6 miliarde de conturi false blocate este impresionantă şi în acelaşi timp îngrijorătoare.
Facebook spune că DEC a ajutat la scăderea conturilor fake şi scam cu 27% şi va ajuta şi mai mult în viitor. De altfel, în prezent, Facebook spune că din cele 2,89 miliarde de conturi, aproximativ 5% încalcă regulamentul de utilizare al reţelei prin diverse activităţi ilegale precum phishing şi scamming, folosite pentru a fura datele personale ale utilizatorilor.
Rusia este cunoscută pentru împrăştierea de ştiri false şi utilizarea unor reclame pe reţele de socializare pentru a influenţa opinia publică, cel mai faimos fiind cazul alegerilor din SUA din 2016, când influenţa acestui tip de conţinut ar putea fi unul dintre motivele pentru care Donald Trump a fost ales preşedinte.
Pentru a evita astfel de situaţii în viitor, Facebook foloseşte DEC pentru a analiza data creării contului, numărul de cereri de prietenie şi alte atribute mai complexe precum grupurile din care face parte respectivul cont. Facebook spune că DEC poate să analizeze peste 20.000 de atribute unice pentru fiecare profil în parte şi ar putea să ajute la scăderea nivelului de fake news în viitorul apropiat.
Pe lângă Rusia şi Iran, Myanmar şi Vietnam au fost depistate cu campanii de dezinformare sau încercări de influenţare a voturilor în mai multe ţări.