După mulţi ani de amânări, tranziţia de la tehnologia LCD la alternative mai performante cum este OLED şi microLED pare că va avansa în mod decisiv spre finalul acestui an, după ce Samsung Display, cel mai mare fabricant de ecrane din lume, va opri definitiv producţia de panouri LCD la fabrica deţinută în Coreea de Sud.
Deşi încă pot livra o calitate foarte bună a imaginii, ajutate fiind cu tehnologii avansate precum iluminare Quantum DOT, ecranele LCD şi-au atins demult limitele, principala motivaţie pentru păstrarea acestora în fabricaţie fiind costul redus, raportat la alternativa OLED.
Vestea bună este că tehnologia OLED va umple în mod inevitabil golul lăsat, inclusiv la gama low-cost. Totuşi, este posibil ca în primă fază preţul televizoarelor să crească uşor, pe măsură ce producătorii vor trebui să aleagă între noile modele de ecrane OLED furnizate de Samsung şi o ofertă tot mai săracă de panouri LCD.
Totuşi, trebuie spus că măsura se aplică doar pentru fabricile Samsung Display din Coreea de Sud, compania nefiind încă pregătită să renunţe cu totul la tehnologia LCD. De altfel, doar anul trecut Samsung Display anunţa investiţii de 10.7 miliarde dolari în dezvoltarea tehnologiei quantum dot pentru următoarea generaţie de televizoare QLED TV. Şi cum QLED este o tehnologie strâns legată de cea LCD, investiţia făcută pare să indice că, măcar pe termen scurt, oferta de televizoare Samsung va continua să includă şi modele LCD.
Însă o altă variantă este ca Samsung să comande pur şi simplu panouri LCD furnizate de alţi producători, precum AUO şi TCL, adăugând tehnologia Quantum Dot ca parte a sursei de lumină LED. Folosită ca un aranjament provizoriu, soluţia ar permite migrarea treptată a ofertei de televizoare la modele excluziv OLED, fără ca oprirea producţiie de ecrane LCD să incomodeze aprovizionarea magazinelor cu televizoare QLED din generaţia actuală.