În urma scandalului de săptămâna trecută, când AnandTech a realizat un studiu prin care a demonstrat că procesoarele MediaTek trișează în teste de performanță, anumite companii producătoare de teste încep deja să penalizeze dispozitivele care le folosesc. UL, compania care produce aplicațiile PCMark și 3DMark, a decis să delisteze temporar din clasamentele sale toate dispozitivele echipate cu procesoare MediaTek care ar putea să activeze un mod de funcționare „sport”.
Conform UL, peste 50 de dispozitive de la 25 de companii producătoare diferite au fost afectate de această decizie.
„Utilizarea de mecanisme ascunse pentru a detecta aplicațiile de benchmarking după nume și pentru a face anumite optimizări de performanță pentru aplicații nu este un „standard acceptat în industrie”. Această practică este de fapt opusul standardelor acceptate.
De asemenea, scorurile de benchmark bazate pe optimizări pentru anumite aplicații ascunse, care sunt activate implicit și nu sunt disponibile utilizatorului, nu reflectă performanța reală a dispozitivului în utilizarea de zi cu zi.
Practic, un dispozitiv trebuie să ruleze un benchmark ca pe oricare altă aplicație. Aportul de performanță trebuie să vină din modul în care dispozitivul operează în funcție de tipul operațiunilor și nu după numele aplicației.
Cum s-a întâmplat în alte cazuri din trecut, sperăm ca delistarea să îi convingă pe cei de la MediaTek să își schimbe atitudinea și să se alăture întregii industrii în adopția de bune practici de testare.”
Imediat după ce AnandTech a dezvăluit faptul că MediaTek trișează în teste, compania a venit cu un răspuns oficial în care spunea că toți concurenții se angajează în practici similare, recunoscând astfel că există un profil de utilizare care folosește mai multă putere de procesare decât în mod normal.
În trecut au fost trași la răspundere anumiți producători de telefoane individuali, nu obligatoriu producători de chipset-uri, întrucât optimizările de performanță erau realizate la nivel software.