Statele care dețin arme nucleare au cheltuit, în total, 72,9 miliarde de dolari pe astfel de tehnologii anul trecut, potrivit International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN).
SUA a cheltuit 35,4 miliarde de dolari, cu 5,8 miliarde de dolari mai mult decât în 2018.
ICAN susține că guvernul de la Washington a cheltuit 67.352 de dolari pe minut în acest domeniu.
Americanii se tem că rușii ar putea folosi arme nucleare de putere mică (aproximativ 5 kilotone), lansate de pe submarine, în estul graniței NATO, unde se află și România, așa că au dezvoltat propriul program de acest fel.
Pe următoarele două locuri în topul cheltuielilor s-au situat China și Marea Britanie, cu 10,4 miliarde de dolari, respectiv 8,9 miliarde de dolari.
Bombele nucleare ar putea fi folosite în războaiele actuale
SUA a dezvoltat focosul nuclear W76-2, ca răspuns la programul similar al Rusiei. Submarine din clasa Ohio, precum USS Tennessee, au fost deja echipate cu noile rachete. În mod normal, aceste nave au la bord 20 de rachete balistice Trident II D-5, fiecare cu câte 4-5 focoase W76 sau W-88.
USS Tennessee (Foto: Wikipedia)
Un focos W76 are o forţă de 90 de kilotone (90.000 de tone de TNT) de explozibil. Prin comparaţie, bomba atomică lansată la Hiroshima avea doar 16 kilotone. Focosul W-88 este mult mai puternic şi are o forţă de 455 de kilotone.
W76-2 are la bază un focos nuclear W76, modificat pentru a avea o forţă de doar 5 kilotone. Aceste arme ar putea fi folosite în războaie convenţionale, actuale, nu doar într-un conflict nuclear.