Măștile de protecție și mănușile sunt esențiale pentru a opri răspândirea coronavirusului, dar materialele din care acestea sunt realizate nu sunt întotdeauna eficiente și nici durabile.
O echipă de la LAMP Lab din cadrul University of Pittsburgh a dezvoltat un material care nu doar că poate respinge lichidele, precum sângele sau saliva, dar nu le permite nici virusurilor și bacteriilor să adere la suprafața lui. Secretul constă în substanța (bazată pe nanoparticule de politetrafluoretilenă) care este aplicată pe textile. Cercetătorii au folosit, pentru a testa stratul dezvoltat, microfibră din polipropilenă.
Substanța va putea fi aplicată, în viitor, pe multe tipuri de materiale textile.
Soluția a fost prezentată într-o lucrare publicată în jurnalul de știință ACS Applied Materials and Interfaces, transmite Phys.org.
Materialul rezultat este foarte rezistent și poate fi curățat cu ultrasunete, răzuit cu lama sau chiar periat. Alte suprafețe de acest fel își pierd calitățile dacă sunt tratate astfel.
Soluția a fost testată și împotriva virusurilor, mai precis împotriva adenovirusurilor de tip 4 și 7, care provoacă sindromul respirator acut și conjunctivita. Materialul a respins cu succes aceste virusuri.
Descoperirea ar putea fi folosită nu doar pentru măștile de protecție și mănuși, ci și pentru cortinele, husele de scaune și alte textile folosite în spitale sau alte locuri prin care trec mulți oameni.
Pandemia actuală a accelerat cercetările în domeniul substanțelor antivirale. O echipă de cercetători de la o universitate din Hong Kong a dezvoltat un strat antiviral foarte eficient, care poate rezista timp de trei luni pe suprafețele pe care este aplicat.