Colorarea ecranului în verde este un defect care și-a făcut apariția mai întâi la seria Pixel 4XL, urmat de Galaxy S20 Ultra și unele exemplare OnePlus 8 Pro, fiind în cele din urmă confirmată și la telefoane iPhone 11 Pro Max.
Aparent, producătorii smartphone nu sunt foarte bine acomodați cu noile generații de ecrane ultra-performante, capabile să folosească adâncimi de până la 10 biți per canal de culoare și rate variabile de împrospătare a imaginii. Așa se face că modelul OnePlus 8 Pro are probleme oarecum similare vârfului de gamă Samsung, ecranul cu rezoluție QHD+ și rată de refresh la 120Hz dând „rateuri” în anumite situații. În cazul modelului Samsung, simptomele ciudate au apărut după aplicarea ultimului patch de securitate Android, distribuit la începutul lunii aprilie.
Într-o ciudată coincidență, același „defect” și-a făcut apariția la telefoanele iPhone 11 Pro și iPhone 11 Pro Max, simptomele manifestându-se imediat după deblocarea ecranului. Descrisă drept o ”tentă de verde uniformă”, problema apare după aplicarea actualizării iOS 13.4 și persistă chiar și după instalarea patch-ului pentru versiunea 13.5.1. Nici build-ul iOS 13.5.5 beta nu reușește să elimine acest bug.
Investigațiile de până acum leagă problema de Samsung, furnizorul de ecrane AMOLED pentru toate brand-urile smartphone sus amintite. În plus, ecranul LCD de pe modelul iPhone nu este afectat.
Indicând mai degrabă o problemă software, tenta de verde a ecranului apare doar dacă este bifat modul de afișare Dark, împreună cu setările True Tone și Night Shift. Prima ajustează afișajul în funcție de lumina ambientală pentru a păstra fidelitatea culorilor, iar a doua asigură ajustarea automată a temperaturii de culoare pentru o experiență mai confortabilă pe timp de noapte. Majoritatea utilizatorilor remarcă apariția nuanței de verde atunci când luminozitatea ecranului este setată la un nivel foarte scăzut.
Remarcabil este că aceasta nu este prima dată când utilizatorii iPhone s-au plâns de colorarea inexplicabilă a ecranului, o problemă similară apărând și în urmă cu 10 ani, la modelul iPhone 4. La acea vreme, problemă a fost pusă în seama folosirii incorecte a unui adeziv în timpul procesul de fabricație a telefonului.
Cât despre actualul incident, Apple nu oferă o explicație oficială, însă sunt șanse mari ca atât problema dar și soluția să origineze de la furnizorul de ecrane AMOLED, Samsung Display.