Compania Facebook este responsabilă pentru prinderea unui pedofil care folosea platforma sa pentru a primi fotografii și clipuri video cu minori. Totuși, compania nu a abuzat de puterea pe care o are, accesând datele acestui prădător sexual, ci a apelat la o altă companie. Facebook a plătit pentru dezvoltarea unui hack prin intermediul căruia FBI-ul a reușit să pătrundă în computerul acestuia.
Conform Motherboard, Facebook ar fi plătit pentru dezvoltarea unui software care să beneficieze de o vulnerabilitate în Tails OS. Acest sistem de operare era folosit de Buster Hernandez, pedofilul care folosea Facebook. Aplicația de hacking folosea o vulnerabilitate în player-ul intern de clipuri video ale sistemului de operare. Astfel, atunci când soluția a fost predată FBI-ului, agenții de stat au trimis către acesta un clip modificat. Atunci când clipul a fost deschis, FBI-ul a primit acces la IP-ul real al suspectului.
Deși Facebook pare să fie compania care a plătit și a pus la cale tot acest plan, compania nu s-a implicat direct. Se pare că atât dezvoltarea acestui hack, cât și predarea sa către FBI a fost realizată prin terți. De asemenea, este posibil ca FBI-ul nici măcar nu fi știut despre implicarea Facebook în acest caz.
Hernandez a fost apoi arestat. Acesta și-a recunoscut faptele, acesta fiind acuzat de pornografie infantilă și hărțuire online. Pentru a intra în posesia fotografiilor nud ale fetelor tinere, acesta le amenința că la va ucide sau că le va viola. De asemenea, amenința că va veni la școală cu arme și le vor împușca colegii sau că va arunca în aer clădirile.
Aceasta este și singura dată când Facebook s-a implicat într-un astfel de caz, ajutând la hack-ul unui prădător sexual. Facebook spune că nu se implică în general în astfel de cazuri. A considerat însă că Hernandez era deosebit de periculos.
„Singura soluție acceptabilă pentru noi a fost ca Buster Hernandez să fie tras la răspundere pentru abuzul fetelor tinere. Acesta a fost un caz unic, pentru că folosea metode foarte sofisticate pentru a-și ascunde identitatea. Am folosit astfel măsuri extraordinare prin colaborarea cu experți în securitate pentru a ajuta FBI-ul să îl aducă în fața justiției”, au declarat reprezentanții Facebook.
Dezvoltatorii Tails OS nu au fost însă notificați de acest hack și de această vulnerabilitate la momentul respectiv. În timp ce această breșă în securitate a fost folosită pentru a trage la răspundere un infractor, sistemul de operare are un alt scop. Acesta este folosit de mulți jurnaliști, funcționari publici, activiști și oameni din grupuri vulnerabile pentru a-și păstra intimitatea online. Chiar și Edward Snowden recomandă utilizarea lui. Astfel, dacă un astfel de hack ar ajunge public, ar pune în pericol mulți oameni care beneficiază de protecția pe care Tails OS o oferă.