Un e-nas le permite fermierilor care cresc piersici să recolteze fructele la momentul optim. Aceste produse pot fi folosite în producția de alcool și a altor produse alimentare, de aceea trebuie identificat mixul perfect de substanțe, printre care alcool, esteri și aldehide.
Nasul artificial – dezvoltat de Universitatea Federală de Tehnologie – Paraná și Universitatea de Stat din Ponta Grossa, ambele din Brazilia – are o acuratețe de 98%.
Chiar dacă sunt vecini într-o ogradă, piersicii nu au același moment în care pot fi culeși, deoarece sunt diferențe cauzate de microclimat.
Piersicii emit molecule vaporoase, numite compuși organici volatili (COV). Nasul electronic le permite fermierilor să monitorizeze online cât de coapte sunt fructele, transmite IEE Spectrum.
Dispozitivul include senzori sensibili la anumiți compuși organici volatili. Următoarea generație de nasuri electronice va fi rezistentă la apă și va include panouri solare. Mai multe astfel de dispozitive pot monitoriza o livadă.
Nasurile digitale sunt destul de populare
În trecut, aceiași cercetători au dezvoltat un nas electronic pentru bere, care analizează conținutul de alcool și aromele. Acum, ei dezvoltă un e-nas pentru vin.
Consumul de carne alterată poate avea efecte negative grave asupra sănătăţii. Din fericire, există un nas artificial capabil să verifice cât de proaspăt este acest aliment. FOODsniffer este un gadget care „miroase” cu ajutorul unor senzori diferite tipuri de carne: vită, porc, peşte sau pasăre. Dispozitivul poate analiza doar carne crudă.
Rezultatele sunt afişate în aplicaţia dedicată pentru smartphone, disponibilă pentru Android şi iOS.
Foto: Pixabay
CITEȘTE ȘI:
Nu, nasul tău nu e (chiar) atât de mare. Doar că aşa apare în selfie-uri
Cum dezveţi soacra de obiceiul prost de a-şi băga nasul în telefonul soţiei tale