Cercetătorii japonezi au descoperit secretul hibernării la mamifere. Astronauții ar putea fi primii „beneficiari”

20.06.2020
Cercetătorii japonezi au descoperit secretul hibernării la mamifere. Astronauții ar putea fi primii „beneficiari”

În curând, oamenii ar putea intra în hibernare precum urșii, somnul întins pe zile sau chiar mai multe luni economisind mâncare și oxigen pe durata călătoriei către Marte, sau alte destinații îndepărtate din sistemul solar.

Cercetătorii japonezi au încercat și reușit să declanșeze starea de hibernare la șoareci, țintind un grup specific de celule cerebrale. Experimentul desfășurat sugerează că hibernarea este o capabilitate a majorității mamiferelor, care poate fi declanșată chiar și la animale care nu dorm natural în timpul iernii.

Intrarea în stare de hibernare ar putea ajuta astronauții să conserve alimentele și apa, precum și să amâne atrofierea musculară și osoasă indusă de expunerea prelungită la condiții de micro-gravitație, în călătoriile lungi prin spațiu.

Hibernare – cum funcționează

Mai mult un somn prelungit, starea de hibernare presupune încetinirea dramatică a metabolismului, manifestată prin scăderea temperaturii corporale și oprirea aproape completă a pulsului și respirației.

În natură, atunci când mâncarea se împuținează sau devine complet inaccesibilă pe timpul iernii, animalele intrate în hibernare pot dormi aproape întreaga iarnă, trezindu-se la intervale mari de timp pentru a-și rezolva nevoile fiziologice și consuma din rezerva de hrană disponibilă (dacă aceasta există). În timpul somnului prelungit, animalele hibernante își reduc activitatea cerebrală și încetinesc ritmul cardiac și respirația.

Printre animalele capabile de hibernare se numără urșii, șerpii , broaștele țestoase și alte specii. Mai ales în cazul animalelor cu sânge rece, hibernarea poate fi dusă până la congelarea efectivă a animalului prin încastrarea în gheață, sângele cu o compoziție modificată acționând precum un antigel, protejând organele interne împotriva înghețului.

Șoarecii nu hibernează în sălbăticie. Dar, în laborator, cercetătorii au fost capabili să forțeze activarea unei stări asemănătoare hibernării prin activarea unui tip de celule cerebrale numite neuroni Q.

„Șoarecii au prezentat calități distinctive care îndeplineau criteriile pentru hibernare”, a declarat Takeshi Sakurai, cercetător la Universitatea din Tsukuba, într-un comunicat de presă. „În special, punctul de reglare a temperaturii corpului a scăzut de la aproximativ 36°C la aproximativ 27°C, iar corpul a funcționat normal pentru a menține o temperatură a corpului mai scăzută în jurul valorii de 22°C, chiar și atunci când temperatura mediului înconjurător a fost redusă dramatic.”

În timpul hibernării cu durată de aproximativ o săptămână, șoarecii au avut ritmuri cardiace mai lente, consumul redus de oxigen și respirația redusă.

Hibernare la oameni

Cercetătorii spun că experimentul sugerează că este posibil ca oamenii să dețină neuroni Q sau celule cerebrale comparabile, care ar putea fi manipulate pentru a declanșa o stare de hibernare. „În viitor, putem pune oamenii într-o stare de hibernare pentru misiuni pe Marte și nu numai”, a spus Sakurai.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult